Tip na výlet: Janův hrad

ZLÍN - Je známé, že Kaspické moře není ve skutečnosti moře, ale kdo z vás věděl, že Janův hrad vlastně není hrad? Navíc je to báječné místo pro rodinný výlet.

Romantická zřícenina se nachází se 3 km od Vizovic na Janově hoře v lesním podrostu, pouhých 200 m od červeně značené turistické trasy, a to ve výšce 490 metrů nad mořem. Původní název byl Starý hrad, ale Vizovjané ho podle hory, na které stojí, pojmenovali Janův hrad.

Toto stavení bývalo panskou ovčírnou, která nesla název Prokopský dvůr. Na počátku 18. století připadla stavba do rukou Gollenů, kteří na ní nechali vybudovat romantické patro. To znamená prostor odpovídající vysokým nárokům panstva na důstojné bydlení i pro zábavu. Od roku 1747 hrad vystřídal mnoho šlechtických i nešlechtických vlastníků, v roce 1945 pak nakonec připadl do rukou státu. Posledním stálým obyvatelem byl hajný, který na „hradě“ pobýval do roku 1990. Od té doby Janův hrad chátral a v roce 1995 ho zasáhl požár, čímž se ze zříceniny stala ruina.

Naštěstí se skupina vizovických nadšenců rozhodla vzít osud hradu do vlastních rukou a tím zříceninu zachránit, aby se uchovala i pro budoucí generace. Proto od roku 2013 probíhá projekt na záchranu „Janova hradu“ a je znát, že tu proběhly důležité opravy a stojí za tím spousta lidského úsilí. Dnes tu můžeme najít vyhlídkovou plošinu, ohniště a dokonce se tu konají příležitostná divadelní představení.

Mapa zde.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x