Osud lokomotivy Matěje je stále nejasný

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Osud oblíbené parní lokomotivy Matěj je stále nejistý. Její oprava totiž vyjde třikrát dráž, než se původně předpokládalo, serveru Zlin.cz to sdělila za valašskomeziříčskou radnici Vendula Králová.

Začátkem března letošního roku absolvovala parní lokomotiva Matěj posudkovou jízdu. Tato jízda měla prověřit technický stav lokomotivy s výjimkou kotle, kterému v březnu skončila technická způsobilost. Finanční náročnost kompletní opravy lokomotivy do provozuschopného stavu třikrát převýšila původní odhad. Nyní se na valašskomeziříčské radnici sešli zástupci samosprávy, kraje a dotčených orgánů, aby si o dalším osudu Matěje promluvili. Konečný verdikt ale nepadl.

Aby mohl Matěj znovu vyjet na koleje a dělat radost malým i velkým cestujícím, je zapotřebí sehnat bezmála šest milionů korun bez DPH. Žádný dotační titul není možné aktuálně využít.
„Zaznělo několik názorů a argumentů z úst hejtmana Jiřího Čunka, dále zástupců Národního technického muzea, kteří mají Matěje ve správě. Svůj názor představil také zástupce Českých drah, který v případě nezprovoznění Matěje dokáže na koleje vyslat jinou parní lokomotivu. Do debaty vstoupili zástupci Valašské společnosti historických kolejových vozidel, kteří se o Matěje starají a bojují za jeho opravu. Svůj názor prezentovali také starostové Rožnova pod Radhoštěm a Vsetína,“ uvedl starosta Valašského Meziříčí Robert Stržínek.

Ředitel Národního technického muzea během setkání prozradil, že se na opravě mohou podílet maximální částkou 500 tisíc korun. Starostové zmíněných tří měst se následně shodli, že si umí přestavit zahrnout do svých rozpočtů na rok 2020 také částku v podobné výši. Hejtman taktéž přislíbil pomoc s tím, že výši prozatím nedokáže odhadnout. „Zkusíme oslovit i zástupce mikroregionů a zjistit jejich finanční možnosti. Znovu vyvoláme schůzku se zástupci Národního technického muzea a případně ministerstvem,“ dodal Robert Stržínek.

Zda se podaří sehnat potřebné finanční prostředky tak bude předmětem dalších jednání.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x