Poutníci pokřtili novou česko-slovenskou poutní trasu ze Skalky nad Váhom do Velehradu

SKALKA NAD VÁHOM, VELEHRAD – První skupina poutníků prošla nově otevřenou poutní trasu ze Skalky nad Váhom nedaleko Trenčína do Velehradu. Server Zlin.cz o pouti informoval Petr Hyrš, který výpravu vedl.

Skalka nad Váhom je považována za nejstarší slovenské poutní místo. Velehrad ve Zlínském kraji zase patří k nejvýznamnějším poutním místům střední Evropy. Nyní je spojuje nově vyznačená mezinárodní trasa Cyrilometodějské stezky. V areálu bývalého kláštera na Velké Skalce byla 21. srpna symbolicky otevřena za účasti zástupců partnerských krajů – Zlínského a Trenčínského.

„Stejně jako podporujeme rozvoj sítě cyklotras, podporujeme i vznik tras poutních. Věřím, že po vzoru svatojakubských cest si i naše značené dálkové pěší cesty do Velehradu najdou postupně své uživatele, ať už se vydají skupinově, nebo individuálně. Poutníkem na své životní cestě je každý z nás,“ uvedl zlínský hejtman Jiří Čunek.

Přitakal mu první muž Trenčianského kraje Jaroslav Baška: „Velmi mě těší, že tato téměř 90 km trasa ze Skalky do Velehradu spojuje díky našemu společnému cyrilometodějskému dědictví nejen tato významná poutní místa, ale i naše sousedící kraje a tím i naše země. Patří se všem, kteří na rozvoji kulturní stezky již několik let pracují na obou stranách hranice, poděkovat.“

Putování bylo naplánováno do čtyř dnů, během nichž skupinka přibližně 30 poutníků zdolala trasu z velké části vedenou přírodním terénem, například CHKO Biele/Bílé Karpaty. Ze Skalky nad Váhom přešli přes Trenčín do Žítkové, druhý den navštíví Bojkovice a Luhačovice a přírodním parkem Prakšická vrchovina zamíří třetí den do Uherského Hradiště. Do cíle – Velehradu – dorazila skupina v sobotu 24. 8. dopoledne. Vrcholem výpravy pak byla mše svatá, která zakončila XIX. ročník hvězdicové poutě, kdy se na Velehradě tradičně schází několik poutnických proudů.

Jan Pijáček, radní Zlínského kraje pro cestovní ruch a čestný předseda pořádajícího sdružení popřál poutníkům šťastné kroky a vyjádřil přání, aby kromě duchovní stránky poutníci vnímali i krásnou kulturní krajinu a řadu zajímavých míst na trase, která ožívají po celý rok pestrým programem.

Skupinu vedl propagátor poutnictví Petr Hirsch, pro kterého je poutnictví od roku 2010 životním stylem: „Mé poutnické srdce vždy zaplesá, když se objeví nová poutní trasa. Aktivity sdružení Evropská kulturní stezka sv. Cyrila a Metoděje, které stoji za vznikem nových poutnických příležitostí, jako je tato ze Skalky, proto velmi vítám a těší mě, že se sem dnes sjeli poutníci z různých koutů České a Slovenské republiky a vydali se s námi, byť jen na kousek cesty,“ doplnil Petr Hirsch.

Letošní srpnové putování mělo navíc i ekumenický rozměr. V Luhačovicích totiž lidé putující mezi římskokatolickými církevními památkami přenocovali v modlitebně Českobratrské církve evangelické ve vile Doubravka.

Úvodní putování připravilo neziskové sdružení Evropská kulturní stezka sv. Cyrila a Metoděje (EKSCM) ve spolupráci s Krajskou organizací cestovného ruchu Trenčín Región, Centrálou cestovního ruchu Východní Moravy, Regionem Slovácko, Pútnickým miestom Skalka nad Váhom, poutníkem Petrem Hirschem, Maticí velehradskou, Zlínským krajem a Trenčianským samosprávným krajem. Značení trasy zajistili členové Klubu českých turistů a Klubu slovenských turistov.

O systematický rozvoj stezky se stará neziskové sdružení Evropská kulturní stezka sv. Cyrila a Metoděje, které před šesti lety založili Zlínský kraj a Centrála cestovního ruchu Východní Moravy. Vloni bylo na Moravě vyznačeno 300 kilometrů cyrilometodějských tras (Pustevny – Velehrad, Vranov – Velehrad a Žítková – Velehrad). Díky spolupráci s Klubem slovenských turistů byla prodloužena značená trasa z Žítkové do Skalky nad Váhom u Trenčína o 25 kilometrů. Na Slovensku je dále vyznačena také 75 kilometrů dlouhá pěší trasa z hradu Devín přes Bratislavský hrad, poutní místo Marianku, Svätý Jur a Doľany, trasa bude prodlužována do trnavského regionu, například směrem na Šaštín-Stráže, další úseky budou značeny v nitranském regionu.

Z Modlitby pútnika ze Skalky nad Váhom: „Mohol som prejsť všetky cesty, krížom krážom všetky pohoria od východu až po západ, ak som nenašiel slobodu byť sám sebou, nikam som nedošiel.“

Právě téma svobody a možnosti být sám sebou je v dnešní době, ohrožené předsudky, strachem z jinakosti i zjitřeným nacionalismem, velmi aktuální.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x