Tip na výlet: Dělanovec a Durch

ZLÍNSKÝ KRAJ - Víte, že rozhledna Durch byla vystavěná na popud firmy vyrábějící okna? A tušíte, kde leží poutní místo Dělanovec? Odpověď najdete v tomto článku, který vás možná motivuje k příjemné procházce na čerstvém vzduchu.

Poutní místo Dělanovec

Dělanovec je poutní místo se studánkou nacházející se v Poteči těsně pod hřebenem Bílých Karpat. Původní dřevěnou kapličku zasvěcenou Panně Marii podle pověsti nechal vybudovat potečský kolář jako poděkování za uzdravení syna. Dnes tu přímo nad studánkou stojí nově vybudovaná kaple. Od jejího vysvěcení v roce 1999 se sem pořádají Křížové cesty a v srpnu je zde sloužena mše svatá. Příroda Bílých Karpat návštěvníky obšťastní kouzelnými scenériemi i svěžím ovzduším.

Ke kapličce se dostanete od rozhledny Královec, kde vede naučná stezka. Z Královce se vydejte po zelené turistické značce přes přírodní rezervaci Ploščiny. Odtud se nabízí nádherné výhledy na celé Závrší, na Vršatecké skály a za dobré viditelnosti je vidět i Malá Fatra. Pod vrcholem Ploščin se rozkládá  zachráněný bělokarpatský les Ščúrnica. Ze zelené turistické značky sejdete přes louku do lesa ke kapličce. 

Mapa místa zde.

Rozhledna Durch 

Pokud byste chtěli během výletu navštívit ještě jedno mimořádně romantické místo, neváhejte a zamiřte na pozorovatelnu Durch. Přeložíme-li název z němčiny, dostaneme předložku „skrz“, což je dost trefné, poněvadž pozorovatelna vypadá jako dřevěný rám, jenž místo plátna zdobí zcela jiná krása – krajina jižního Valašska. Firma Janošík totiž zrušila své billboardy propagující výrobu oken a z ušetřených peněz nechala vybudovat toto kouzelné místo. Nabízí se tu magické výhledy na okolní krajinu i ideální odpočinkové posezení. Kdyby vám po cestě vyprahlo, nachází se tu i studánka s obrázkem svatého Františka. 

Není na co čekat, sbalte si batůžky a vyrazte s rodinou, přáteli, nebo jen tak sami obdivovat krásy místní přírody. Výlet můžete ozvláštnit například pohodovou cestou vlakem.

Fotogalerie

run_function(‚hash‘,’fotogalerie-zlin-cz-list‘,’164049′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚2451‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚164049‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’fotogalerie-zlin-cz-list‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

 

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x