Šestiletá Adélka trpí syndromem, který ji brzdí ve vývoji. Potřebuje vaši pomoc

KROMĚŘÍŽ - Adélka Petříková má šest let. Trpí vzácnou vrozenou vadou, syndromem Phelan Mc Dermid. V mozku jí chybí část chromozomu, což způsobuje hypotonii, která ji brzdí ve fyzickém vývoji. O tom, jak může veřejnost holčičce pooci, informoval server Zlin.cz mluvčí kroměřížské radnice Jan Vondrášek.

O Adélku a jejího zdravého brášku, dvojče Tadeáška, se stará maminka. Nedávno se přestěhovali do bytu v Kroměříži. S hrazením nákladů na jeho koupi a opravu pomáhá spolek Srdce na pravém místě. „Zapojit se a přispět ale může každý z nás,“ uvedl místostarosta Vít Peštuka.

Spolek funguje od ledna 2015. „Chtěli jsme podporovat konkrétní rodinu, pomáhat jí dlouhodobě a vidět okamžitě zpětnou vazbu. Sami máme zdravé děti. To je hlavní důvod, proč podporujeme rodinu, jež takové štěstí neměla,“ popsal předseda spolku Jakub Kohoutek. Jak se bude nemoc Adélky v budoucnu vyvíjet, je těžko předvídatelné. „Každý případ je odlišný a příznaky jsou individuální,“ poznamenal Kohoutek.

Holčička nechodí, je na vozíku a je plně odkázaná na péči matky. „Nemluví, ale projevuje emoce. Reaguje třeba na srandovní grimasy,“ doplnil Kohoutek. Náklady na koupi bytu v panelovém domě činily 1,75 milionu korun, dalších 600.000 korun spolkla jeho rekonstrukce. Byt je bezbariérový, bylo nutné upravit například podlahy a koupelnu. „Pomoc Petříkovým nás naplňuje. Je to příklad pro mé dcery a věřím, že bude inspirovat i ostatní, aby se zapojili,“ dodal čtyřnásobný otec Kohoutek.

Peníze na pomoc Petříkovým získává spolek od různých dárců, ať už z řad občanů či firem. Kromě toho pořádá charitativní akce. „Dříve to byly fotbalové turnaje, nyní jsme obrátili pozornost ke golfu. Takže 28. září pořádáme golfový turnaj v Žopech u Holešova a 4. října v Kořenci u Blanska. Na 18. listopadu je plánován charitativní koncert zlínské filharmonie a formace Bohemia Voice v Kongresovém centru ve Zlíně a 30. listopadu budeme mít degustaci vín v hotelu Baltaci ve Zlíně. Výtěžek z akcí půjde na pomoc Adélce,“ řekl Kohoutek.

Lidé mohou přispět, ať už jednorázově či pravidelně, třeba jednou za měsíc, také zasláním peněz na transparentní účet 2800727944/2010. V budoucnu by spolek chtěl pomáhat i dalším rodinám.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x