Školy a školky ve Vsetíně jsou ekologické

VSETÍN - Titulem Ekologická škola a se mohou pyšnit všechny školy a školky ve Vsetíně, včetně Alceda, střediska volného času. Server Zlin.cz o tom informovala mluvčí vsetínské radnice Jana Raszková.

V letošním roce se uskutečnily ve vsetínských školách a školkách takzvané Ekoaudity, které probíhají pravidelně jednou za čtyři roky a mají za úkol sledovat, kontrolovat a vyhodnocovat, zda se organizace chovají šetrně k životnímu prostředí a zda podporují zdravý životní styl u dětí.

„Ekoaudity nejsou pouhou formalitou, komise, složená z pracovníků odborů školství a životního prostředí městského úřadu vyhodnocuje výsledky podle jasně daných kritérií,“ vysvětlila vedoucí odboru školství Andrea Frňková s tím, že mezi zjišťované oblasti patří například nakládání s odpady, vyhodnocení ekologického provozu zařízení, ale také způsob, jakým probíhá ve škole nebo školce environmentální vzdělávání, výchova a osvěta a jaký je stav školní zahrady. Kontrolována je i podpora zdravé výživy ve škole, nebo například energetická náročnost budovy.

„Velmi oceňuji, že vy, ředitelé škol a školek nepodceňujete ekologii a environmentální výchovu. Až na drobné nedostatky jste si vedli výborně, je vidět, že této oblasti věnujete zaslouženou pozornost,“ prohlásil místostarosta Tomáš Pifka, který ředitelům certifikáty předal.

Město kontroluje a propůjčuje certifikát „Ekologická škola“od roku 2004. Ty letošní jsou platné do roku 2023, kdy by měly proběhnout nové ekologické audity.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x