Kraj na opravu gymnázia v Holešově vyčlenil 50 milionů korun

HOLEŠOV - Budova Gymnázia Ladislava Jaroše v Holešově má za sebou nákladnou rekonstrukci. Serveru Zlin.cz to uvedl Jan Vandík z tiskového oddělení krajského úřadu.

Investorem rok trvající rekonstrukce za 48,630 milionu korun byl Zlínský kraj, který je zřizovatelem školy. Na historickém objektu školy byla vyměněna stará okna za nová, opravena fasáda, zateplena část podkroví a zrekonstruována střecha včetně střešních oken. Realizována byla také výměna dřevěné věže na střeše školy.

„Děkuji všem, kteří se na této rekonstrukci podíleli, a jsem rád, že to tak dobře dopadlo. Díky aktivitě města je již v Holešově nádherně opravený zámek a těší mě, že kraj nyní mohl přispět k tomu, že centrum města bude zdobit další krásně a citlivě zrekonstruovaná historická budova,“ uvedl Jiří Čunek, hejtman Zlínského kraje, jenž se slavnostního otevření zúčastnil společně s krajským radním pro školství Petrem Gazdíkem.

Zlínskému kraji se na realizaci akce podařilo získat více než šestimilionovou dotaci z Operačního programu Životní prostředí a díky zateplení budovy zde bude dosaženo úspor za energie ve výši 266 tisíc korun ročně.

Specifickou součástí rekonstrukce byla repase 12 metrů vysoké věže, která je dominantou budovy. Konstrukce věže pocházela již z roku 1905 a v minulosti na ní byly provedeny pouze udržovací práce. Na žádost Národního památkového ústavu, města Holešov i dalších subjektů bylo dohodnuto, že věžička nebude zrušena, bude zachována a zůstane nadále součástí historického objektu gymnázia. Zvažováno bylo několik variant, nakonec se s ohledem na havarijní stav věže přistoupilo k její demontáži a vyrobení repliky.

Součástí investiční akce byly dále také související stavební práce, například malby, vyvážení a doplnění topné soustavy objektu, úpravy příček nebo sádrokartonových podhledů, klempířské a štukatérské práce apod.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x