Mařatické sklepy nabídnou 250 metrů dlouhý labyrint

UHERSKÉ HRADIŠTĚ – V Uherském Hradišti se v pátek večer před víkendovými Slováckými slavnostmi vína otevřou po rekonstrukci Sklepy Mařatice, které nabídnou 250 metrů dlouhý labyrint. Sklepní chodby se rozprostírají v pěti výškových úrovních a nabízí mnoho zajímavostí, řekla serveru Zlin.cz mluvčí holdingu Synot Magda Pekařová.

Sklepy Mařatice vznikly propojením tří historických měšťanských vinných sklepů Jahoda, Herman a Synot. Přestřižení pásky je v plánu v pátek v 18:00 ve Vinohradské ulici v Uherském Hradišti.

Sklepy Mařatice nabízejí kromě 250 metrů sklepních chodeb v pěti výškových úrovních také zázemí pro tradiční i netradiční akce jako například svatby. Návštěvníci se mohou těšit i na unikátní prostory. Vznikla například Rotunda apoštolů. „Je inspirovaná Poslední večeří páně a zdobí ji sochy všech dvanácti apoštolů. Až na Jidáše je každý vyobrazen s kalichem vína a relikvií, která připomíná mučednickou smrt Ježíše Krista,“ uvedl podnikatel Miroslav Valenta, který je autorem grafické předlohy dřevěných soch.

Do Rotundy apoštolů se vstupuje po speciálním schodišti, které symbolizuje často krkolomnou cestu lidských životů. „Aby člověk vstoupil do Rotundy apoštolů, musí nejdříve vystoupat po sedmero schodech, z nichž každý symbolizuje jeden ze smrtelných hříchů. Teprve pak ho čeká dalších sedm schodů, které naopak představují sedmero ctností. A jak to v životě občas bývá, na člověka někdy čeká i cesta opačným směrem, tedy přes své ctnosti může propadnout až zpět k lidským hříchům,“ dodal s nadsázkou Valenta.

Jiné schodiště pak návštěvníkům pro změnu připomene biblické desatero přikázání. „A protože nakonec vzniklo schodů jedenáct, nikoliv deset, připojili jsme i symbolické jedenácté přikázání – víno nenaředíš,“ řekl Valenta.

Uprostřed sklepního labyrintu pak vznikl poetický Sál předků, kterému dominuje především velký kruhový kovaný lustr a socha sv. Urbana, patrona vinařů. „Chtěli jsme vzdát hold všem předkům, kteří po generace zachovávali a předávali dál vinařskou tradici a díky nimž máme dnes na co navazovat,“ doplnil Miroslav Valenta. Ve sklepě nechybí ani archiv s 36 zamřížovanými boxy na víno, které pojmou až 15 tisíc lahví vína.

Součástí je i Přednáškový sklep se zázemím pro degustace. Raritou je otevřené ohniště. Zajímavostí je mohutné vřetenové schodiště, které tvoří zkratku z nejnižších pater sklepního labyrintu přímo na terasu mařatických vinohradů. „Z terasy je neopakovatelný výhled na panorama Chřibů s majestátným hradem Buchlov, ale také na královské město Uherské Hradiště

i někdejší správní centrum Velké Moravy,“ dodal Miroslav Valenta.

Jeho bratr, senátor a podnikatel Ivo Valenta uvedl, že má Uherské Hradiště mimořádný genius loci. „Pramení mimo jiné z bohaté vinohradnické a vinařské historie. Vždyť víno se zde pěstovalo již v období Velké Moravy a zažilo rozmach díky nedalekému velehradskému klášteru,“ uvedl Ivo Valenta.

Podle něj se mařatické vinné sklepy staly nejen oblíbeným výletním místem měšťanů, ale také častým cílem cest řady slavných osobností, přičemž všechny lákalo nejen víno, ale i pohostinnost a stále živý folklór. „A právě na tuto tradici se snažíme již několik let navázat. Také proto jsme před osmnácti lety iniciovali vznik Slováckých slavností vína a otevřených památek, také proto od roku 2008 pořádáme Putování Vinohradskou ulicí a také proto jsme se před několika měsíci zahájili citlivou rekonstrukci několika vinných sklepů, které mají pomoci vrátit do tohoto mimořádně cenného areálu měšťanských vinných sklepů spokojené návštěvníky a milovníky vína,“ řekl Ivo Valenta.

Fotogalerie

run_function(‚hash‘,’fotogalerie-zlin-cz-list‘,’164085′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚2457‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚164085‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’fotogalerie-zlin-cz-list‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

 

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x