V Kunovicích začne stavba protipovodňové ochrany za 320 milionů

KUNOVICE – Povodí Moravy v pondělí zahájí stavbu protipovodňové ochrany v Kunovicích. Výstavba za 320 milionů potrvá 28 měsíců, nově ochrání 1400 obyvatel, řekl serveru Zlin.cz mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

Staveniště si převezmou firmy Strabag a IMOS Brno, které práce provedou. „Po předání zhotovitelskými firmami dojde k přípravě zařízení staveniště a pokračovat budou přípravné práce,“ uvedl Chmelař.

Podle něj se vytyčí inženýrské sítě a v případě kolize s připravovanou stavbou se přeloží. „Úvodní práce na levém břehu řeky proběhnou v lokalitě mezi koupalištěm a ulicí Olšavní přípravou dočasné příjezdové komunikace a výstavbou protipovodňové zdi v délce 247 metrů,“ uvedl ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Přípravné práce pro realizaci železobetonových zdí se podle něj uskuteční také v ulicích Olšavní a Potočná. „Na pravém břehu budou zahájeny práce na navyšování stávající protipovodňové zdi v ulici Na Řádku v délce 892 metrů vrtáním svislých mikropilot,“ popsal Gargulák.

Protipovodňová opatření nově před povodní ochrání 1400 obyvatel Kunovic na území pokrývajícím více než 190 hektarů. „Od povodní v roce 1997 zažili obyvatelé Kunovic šest povodní, které ohrožovaly životy a ničily majetek. V chráněném území se nachází celkem 400 stavebních objektů,“ informoval Chmelař.

Nová protipovodňová opatření mají město chránit před vodou z Olšavy na úseku dlouhém 3,6 kilometru. „V Kunovicích tak vyrostou nové betonové zídky a dojde k navýšení stávajících zdí v úseku téměř pět kilometrů. Mimo zastavěnou část města budou rozlivům bránit zemní hráze v délce 1,3 kilometru,“ dodal Chmelař.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x