Bedloví specialisté v akci. Ale pozor na záměnu

PROVODOV - Rostou. Nerostou. Tak rostou? Nebo ne? Letos je to jako s aprílovým počasím. Jedni vám přísahají na zlaté časy houbařské, jiní tvrdí, že je sucho a neroste nic.

Věřme tedy odborníkům. „U nás ve Chřibech byly krátké hody někdy před třemi týdny, to rostly ve větším množství pravé hřiby, teď je to zase jako by les vymetl,“ stýská si šéfka houbařů ze Salaše ve Chřibech Alena Filípková.

Aktuálně není úplně nadšený ani muž nejslavnějšího houbařského jména Luděk Hřib z Francovy Lhoty na pomezí Vizovických vrchů a Javorníků. 
„Chystáme tradiční výstavu, bude už za týden v neděli, popršelo, začínají růst hřibovité houby, žádný zázrak to ale není.“

V předhůří Beskyd na Velkokarlovicku je to lepší. „Kamarádi nosí krásné úlovky, já pěstuji spíše víno a dohlížím na letošní hroznovou úrodu,“ usmívá se první valašský vinař Karel Palička z Karolinky.

Každopádně třeba v Provodově mohou být houbaři tu a tam spokojeni.

Čtyři kamarádi František, Eliška, Matouš a Stela se vydali s rodiči do smíšeného lesního  porostu a výsledkem byly desítky krásných bedel.

Pochutnali si společně se sousedy. Degustovaly se obalované bedle na několik způsobů.

Ale pozor, pozor. Třebaže zdravotníci hlásí z houbařských vycházek podle mluvčího Nemocnic Zlínského kraje Egona Havrlanta jen pár lehčích nevolností po požití hub, nebezpečí číhá.

Třeba právě v Provodově rostou v těsné blízskosti hned vedle výborných holubinek nazelenalých smrtelně jedovaté muchomůrky zelené. Záměna není tak složitá, jak by se mohlo zdát.

Fotogalerie

run_function(‚hash‘,’fotogalerie-zlin-cz-list‘,’164088′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚2460‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚164088‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’fotogalerie-zlin-cz-list‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

 

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x