Představitelé Zlínského kraje ocenili mladé olympioniky

ZLÍNSKÝ KRAJ - Mladé sportovce a jejich trenéry, kteří úspěšně reprezentovali Zlínský kraj na letošních Hrách IX. letní olympiády dětí a mládeže, ocenili na krajském úřadě představitelé hejtmanství. Výprava Zlínského kraje získala na červnové olympiádě v Libereckém kraji celkem 13 zlatých, devět stříbrných a 24 bronzových medailí a v celkovém pořadí všech krajů České republiky se umístila na 6. místě, serveru Zlin.cz to sdělil Jan Vandík z tiskového oddělení krajského úřadu.

„Na olympiádu nemůže jet někdo, kdo by si ráno vzpomněl, že chce jet odpoledne soutěžit. Je za tím dlouhodobá vytrvalá příprava a podpora ze strany dospělých, tedy především rodičů a trenérů. Tam je základ úspěchu. Chci vám všem poděkovat za to, že jste za Zlínský kraj dobře bojovali a že jsme nezůstali pozadu za ostatními kraji,“ řekl hejtman Jiří Čunek medailistům a jejich trenérům. Společně s ním ocenění úspěšným olympionikům předali statutární náměstek hejtmana Jiří Sukop a radní Miroslav Kašný, který má ve své gesci oblast mládeže a sportu.

Na liberecké olympiádě se soutěžilo celkem v 19 disciplínách, z nichž některé se na programu objevily vůbec poprvé, a to konkrétně fotbal dívek, letní biatlon, skoky na trampolíně a soutěžní lezení. Výprava Zlínského kraje čítala celkem 294 členů, z čehož bylo 246 sportovců, 46 trenérů a dva vedoucí výpravy. Nejúspěšnějším členem výpravy se stal Kryštof Bursa, který v plavání vybojoval dvě zlaté, dvě stříbrné a dvě bronzové medaile. Při převzetí ocenění prozradil, že by se chtěl v budoucnu plavání věnovat profesionálně a jeho velkým snem je probojovat se na klasickou olympiádu.

Olympiáda dětí a mládeže je pořádána pro sportovce do 18 let. Svým charakterem navozuje atmosféru opravdových olympijských her. Mladí účastníci si zde prožijí zapálení olympijského ohně, složí olympijskou přísahu a ti nejúspěšnější z nich si vychutnají medailové ceremoniály. Soutěž, jež je největší sportovní akcí svého druhu u nás, je projektem Českého olympijského výboru, který si pro spolupráci s pořádáním her vybírá jednotlivé kraje. Celkově se od roku 2003 uskutečnilo již devět letních a osm zimních olympiád. Zlínský kraj hostil olympiádu dvakrát – v roce 2008 zimní a v roce 2013 letní.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x