Zlínský kraj dal navíc peníze na zlínský filmový festival a hradišťskou filmovou školu

ZLÍNSKÝ KRAJ  – O jeden milion korun navýšil Zlínský kraj dotaci na zlínský filmový festival pro děti a mládež. Celkově tak organizátoři festivalu letos od kraje obdrží dva miliony korun, řekla serveru Zlin.cz mluvčí kraje Adéla Kousalová.

Kromě toho dá kraj dalších 200 tisíc korun na letošní Letní filmovou školu Uherské Hradiště, jejíž organizátoři dostanou celkem milion korun. Navýšení peněz schválili krajští zastupitelé. „Z důvodu deficitu svého rozpočtu se na nás organizátoři obou akcí obrátili s žádostí o navýšení původní krajské dotace, kterou zastupitelstvo schválilo na svém dubnovém zasedání,“ uvedl krajský radní Miroslav Kašný, který má na starosti kulturu.

U letní filmové školy podle něj vznikly finanční problémy kvůli výpadku grantových prostředků z Evropské unie a u zlínského filmového festivalu nepředpokládaným kybernetickým útokem a nižšími tržbami vlivem nepříznivého počasí. „V obou případech jde o tradiční a prestižní akce, které svým zaměřením a významem daleko přesahují hranice Zlínského kraje. Bez veřejné finanční podpory by nebylo možné udržet jejich kvalitu na vysoké úrovni, proto jsme navýšení krajské dotace na zastupitelstvu podpořili,“ objasnil Kašný.

Zastupitelé dále schválili také rozdělení dotací z Programu na podporu kulturních aktivit a akcí v celkovém objemu 327 800 korun na uspořádání osmi kulturních akcí v druhém pololetí letošního roku. Jsou mezi nimi například Jablečná slavnost v Hostětíně, Škoda lidových tanců v Kunovicích, Den hudby Fryšták nebo Dožínky v Poličné. Z tohoto dotačního programu už v srpnu Rada Zlínského kraje přímo podpořila další čtyři desítky akcí souhrnnou sumou 1,672 milionu korun. Celková výše dotací přidělených z tohoto programu tak letos dosáhne dva milionů korun.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x