V Luhačovicích udělili titul Vesnice roku, zvítězila Lipová z Ústeckého kraje

LUHAČOVICE - V rámci festivalu Písní a tancem byl také letos v Luhačovicích vyhlášen vítěz soutěže Vesnice roku. Titul letos získala obcec Lipová, ležící v Ústeckém kraji. Média o tom informoval mluvčí luhačovické radnice Nikola Synek.

Druhou příčku obsadila Ratiboř ze Zlínského kraje, třetí místo braly Libovice ležící ve Středočeském kraji. Slavnostní vyhlášení proběhlo odpoledne v sobotu 14. září. Za účasti řady hostů a především fanoušků finalistů, tedy občanů, kteří na ceremoniál přijeli fandit svým vesnicím.

Mezi třinácti finalisty se rozhodovalo podle řady faktorů, hodnotící komise už tradičně bodovala například jak funguje v obcích společenský život, aktivitu zdejších spolků, ale třeba i občanskou vybavenost nebo péči o veřejná prostranství a zeleň. Letošního 25. ročníku soutěže se zúčastnilo 206 obcí napříč republikou.

Vítěznou obec vyhlásila ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Vítězové hlavní kategorie se mohou těšit spolu s titulem na pěknou finanční částku, která se jejich obci dostane. Půjde o 2,6 milionu. Druhé a třetí místo také nepřijde zkrátka, obce získají přes milion. Do vesnice roku poputuje také věcná výhra, nový automobil. Uděleny byly kromě vyhodnocení tří nejúspěšnějších obcí již tradičně také další ocenění. Cenu veřejnosti získala na základě internetového hlasování obec Sobíňov, vítěz regionálního kola v Kraji Vysočina, Koláčovou cenu pak obec Lozice z Pardubického kraje.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x