Hned dvě pracoviště Kroměřížské nemocnice získala certifikát České společnosti pro léčbu rány

KROMĚŘÍŽ - Hned dvě pracoviště Kroměřížské nemocnice – Anesteziologicko resuscitační oddělení (ARO) a Oddělení ošetřovatelské péče – získala prestižní certifikát Garance kvality v komplexní péči o pacienty s chronickými a komplikovanými ranami, který uděluje Česká společnost pro léčbu rány. Serveru Zlin.cz to řekl PR specialista Nemocnic Zlínského kraje Zdeněk Dvořák.

Pro získání certifikátu musela obě pracoviště splnit celou řadu podmínek. „Podstatou je správná diagnostika, volba vhodných ošetřovacích postupů a materiálů, vedení písemné a fotografické dokumentace. Celý tento proces, pokud je správně nastaven, urychluje proces hojení ran a zvyšuje komfort pacientů. I když je na ARO kladen velký důraz na předcházení vzniku chronických ran, tak vzhledem k závažným onemocněním, se kterými jsou u nás pacienti hospitalizováni, nelze vzniku zcela zabránit. Proto jsme rádi, že jsme splnili podmínky České společnosti pro léčbu rány a certifikát získali,“ sdělila Eva Dundálková, vrchní sestra ARO. „Získání certifikátu bylo dlouhodobým a náročným procesem. Zaměřili jsme se na vlhké hojení, což je moderní metoda v oblasti léčby chronických ran. Nutné bylo doplnit odborné vzdělání personálu, které bude nadále pokračovat,“ připojila Alena Brančíková, vrchní sestra Oddělení ošetřovatelské péče.

Chronická a komplikovaná rána je odborným termínem. Jde o rány, které se nehojí po dobu šesti až devíti týdnů, přestože dochází k adekvátní léčbě. Důvodů může být celá řada, mezi nejčastější patří infekce, celkový zdravotní stav pacienta nebo přidružená onemocnění, například cukrovka nebo bércový vřed. „Ročně léčíme kolem třiceti pacientů. Chronické a komplikované rány se týkají většinou starších a ležících pacientů,“ upřesnila Alena Brančíková.

Certifikát získala obě pracoviště Kroměřížské nemocnice na období dvou let. Poté jej můžou obhájit. „Je to pro nás výzvou,“ prohlásila Eva Dundálková.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x