Sociální oblast podpoří vsetínská radnice částkou 8,5 milionu korun

VSETÍN - Vsetínští zastupitelé schválili na svém jednání rozdělení 3. kola dotací do sociální oblasti pro letošní rok. Serveru Zlin.cz to oznámila mluvčí města Jana Raszková.

„V letošním roce bylo schváleno v rozpočtu města pro sociální služby 8,2 milionu korun. Ty byly rozděleny v první polovině letošního roku. Na podfinancování sociálních služeb ze strany státu jsme reagovali návrhem na navýšení financí o částku 300 tisíc korun, kterou zastupitelé města Vsetína schválili. To znamená, že v roce 2019 jsme rozdělili do sociálních služeb celkem 8,5 mil. korun,“ informovala místostarostka Simona Hlaváčová, která má na starosti sociální oblast.

Z navýšených finančních prostředků bylo podpořeno 12 místních organizací. Finance půjdou pro seniory, jenž jsou upoutání na lůžko doma nebo v pobytovém zařízení. Podpořeny budou také zařízení, jejichž služeb využívají rodiny – mateřské centrum, azylový dům, nebo také stacionáře pro zdravotně postižené. Schválené dotace organizace použijí především k dofinancování nákladů na provoz, mzdy a běžnou činnost. Mezi ty, jejichž žádost uspěla v dotačním řízení, patří například Elim Vsetín, Azylový dům pro matky s dětmi, Charita Vsetín, Diakonie, Letokruhy, ale také Rodinné mateřské centrum Sluníčko.

„Jsme vděční za jakoukoliv finanční podporu, která alespoň trochu sníží propady v nedostatečném financování sociálních služeb. V Diakonii bojujeme s každou korunou, obzvláště mzdy jsou v našem oboru velmi podhodnocené,“ uvedl ředitel Diakonie Dan Žárský.

S nedostatkem financí bojuje i Rodinné a mateřské centrum Sluníčko. „Jsme v situaci, kdy Ministerstvo práce a sociálních věcí stále ještě ani nevyhlásilo Dotační titul Rodina na příští rok. Jsme rádi za každou finanční pomoc,“ sdělila vedoucí centra Pavla Fojtíková.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x