Dárci krve převzali Jánského plakety a Zlaté kříže

VSETÍN – Více než stovku dárců krve ocenili ve Vsetíně zástupci Českého červeného kříže, vsetínské radnice i Vsetínské nemocnice. Devět z nich dosáhlo na Zlatý kříž Českého červeného kříže 3. třídy za 80 odběrů, řekla serveru Zlin.cz Lenka Plačková ze Vsetínské nemocnice.

Jedním z dárců byl i Jindřich Sábl, který přiznal, že začal darovat krev pro dobrý pocit, že je užitečný. „Poprvé jsem daroval krev v roce 1992. Otec byl dárce krve a já tedy pokračoval v rodinné tradici. Celou dobu jsem věrný vsetínské transfuzní stanici, všechny odběry se uskutečnily ve Vsetíně, kolektiv je tu výborný, mohu jen chválit,“ řekl Sábl, který se zapojuje i do odběrů plazmy. Ve Vsetíně jsou od února roku 2017. „Celkem mám tedy už 99 odběrů, příští týden by měla být jubilejní stovka. Jestli zdraví vydrží,“ dodal Sábl.

Ocenění dostalo celkem přes 100 dárců z celého regionu. „Na stříbrnou medaili Jana Jánského za 20 odběrů dosáhlo 78 dárců, na zlatou za 40 odběrů celkem 21. Bronzové plakety za deset bezplatných odběrů jsme museli rozeslat poštou, protože bychom se do sálu nevešli,“ uvedla předsedkyně oblastní výkonné rady Českého červeného kříže Jana Sklářová.

Vsetínská nemocnice nedávno přivítala letošního dárce s pořadovým číslem 2000. Za celý loňský rok se uskutečnilo skoro 3000 odběrů od dobrovolných dárců. „Potřeba dárcovství stále roste. Krev potřebují lidé po úrazech, nehodách, onkologičtí pacienti, předčasně narozené děti, rodičky, chronicky nemocní. Bez krve by nebylo možné realizovat náročné chirurgické zákroky,“ řekla primářka hematologicko-transfuzního oddělení Jana Pelková. Poděkovala všem, kteří pomohli. „Byla bych moc ráda, aby dárci poselství a lidství, které k dárcovství vede, předávali dál,“ dodala Pelková.

Starosta Vsetína Jiří Růžička řekl, že je úžasné vidět, že některým lidem není lhostejné, co se děje druhým kolem nich. „Netolerance je dnes často upřednostňována, ale myslím, že lidstvo dokáže fungovat, jen když budeme držet jeden s druhým. Proto se připojuji s poděkováním, dárci mají můj hluboký obdiv,“ řekl Růžička.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x