Plošné obnovy povrchů vozovek jsou už za polovinou

ZLÍNSKÝ KRAJ - Ředitelství silnic Zlínského kraje s využitím prostředků od Státního fondu dopravní infrastruktury postupně obnovuje povrchy vozovek na 12,5 kilometrech krajských silnic. Na devíti ze 17 úseků jsou už práce u konce, serveru Zlin.cz to řekl za Ředitelství silnic Zlínského kraje (ŘSZK) Vojtěch Cekota.

Sedm a půl kilometru silničních úseků se souvislým novým povrchem – to je v polovině září průběžný výsledek realizace programu plošné obnovy povrchu vozovek silnic II. a III. třídy ve Zlínském kraji. Dalších pět kilometrů silnic dostane nový povrch ještě v podzimním období.

„Program plošné obnovy povrchů krajských silnic se nám daří průběžně realizovat. Nový povrch už získalo devět z celkového počtu 17 plánovaných úseků,“ zhodnotil situaci v polovině září ředitel ŘSZK Bronislav Malý. Pro financování těchto „kobercových“ obnov silnic II. a III. třídy využívá ŘSZK prostředky z dotace Státního fondu dopravní infrastruktury. Stát dal letos Zlínskému kraji do krajských silnic 69 milionů korun. ŘSZK tyto prostředky využívá jednak pro neinvestiční plošné obnovy povrchů vozovek na celkem 12,5 kilometru silnic, jednak na dvě větší investiční stavby – rekonstrukci mostu ve Valašském Meziříčí-Hrachovci a rekonstrukci silnice v Sazovicích v délce 1,5 kilometru.

Plošné obnovy povrchů vozovek zajišťuje pro ŘSZK šest zhotovitelů, kteří vzešli z výběrových řízení.

„Velmi rádi bychom obnovili všechny úseky již o prázdninách, kdy bývá na silnicích menší provoz, ale jsme závislí na zhotovitelích a musíme se přizpůsobovat jejich možnostem a kapacitám,“ poznamenal ředitel ŘSZK.

Plošné obnovy povrchu vozovek jsou prováděny většinou jen za částečných uzavírek, kdy bývá silniční provoz převeden do jednoho jízdního pruhu a řízen světelnou signalizací.

SFDI přispěl na opravy silnic ve Zlínském kraji v roce 2018 částkou 156 milionů korun. Předtím v roce 2017 to bylo 104 milionů korun, v roce 2016 dostal Zlínský kraj od SFDI 108,7 milionu korun a v roce 2015 to bylo téměř 160 milionů korun.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x