Ve Vsetíně se přemnožili potkani, město jim vyhlásilo válku

VSETÍN - Z důvodu přemnožení potkanů v Panské zahradě ve Vsetíně přistoupilo město v minulých dnech k deratizaci této lokality. Na konec září plánuje také deratizaci travnatých ploch po celém městě, serveru Zlin.cz to uvedla mluvčí města Jana Raszková.

V letošním roce se v Panské zahradě výrazně přemnožili potkani. Svůj díl zodpovědnosti za tento stav mají i samotní Vsetíňané, a to ti, kteří do parku chodí krmit kachny. „Pro potkany je pečivo příjemným zpestření stravy, a tak se jim v parku velmi dobře daří,“ řekl správce Panské zahrady Petr Mikulík s tím, že zamoření hlodavci si už vyžádalo i vyhlášení zákazu krmení kachen v této lokalitě, na který upozorňují výstražné tabule umístěné především v okolí rybníčka.

Potkanů se město hodlá zbavit pomocí 35 deratizačních stanic, jež jsou instalovány odbornou firmou v místech jejich nejhojnějšího výskytu. „Tyto stanice jsou pro ostatní živočichy, především pro psy, bezpečné a nehrozí jim otrava. Jsou vyrobeny tak, že se do nich dostane pouze hlodavec. Uvnitř stanice je umístěna otrávená návnada, po jejíž konzumaci potkan uhyne. Deratizační firma mrtvé hlodavce průběžně sbírá a odváží k likvidaci,“ uvedl Mikulík a dodal, že současný systém hubení hlodavců si prozatím nevynutil uzavření parku pro veřejnost. V případě, že by tato metoda selhala, bude nutné přistoupit k razantnějšímu řešení problému, jež by znamenalo pravděpodobně časově omezené uzavření celé Panské zahrady.

V rámci boje proti hlodavcům plánuje radnice od 18. října i deratizaci veřejných zelených ploch, tedy sídlištní zeleně v celém městě. V této souvislosti žádá o pomoc i obyvatele jednotlivých městských částí. „V případě, že ve vašem okolí registrujete zvýšený pohyb potkanů či nory v blízkosti vašeho bydliště, informujte o tom správce městské zeleně Petra Mikulíka na telefonním čísle 739 540 835 nebo na e-mailu petr.mikulik@mestovsetin.cz,“ požádal spoluobčany starosta Jiří Růžička.

Město se se svou částí deratizace připojí k pravidelnému hubení potkanů prováděnému společností Vodovody a kanalizace Vsetín. Ta se bude konat ve stejném termínu v kanalizačních stokách.

Na příští rok radnice plánuje plošnou deratizaci, do níž by se kromě Vodovodů a kanalizací Vsetín měli zapojit i majitelé nemovitostí. Pouze v tomto případě může být celá akce úspěšná a zbaví město těchto obtížných živočichů účinně a na delší dobu. „V rámci boje proti hlodavcům, zvláště pak potkanům, zvažujeme vydání zákazu krmení kachen, holubů a koček na celém území města Vsetína, a to formou městské vyhlášky či obdobného nařízení,“ informoval starosta Růžička.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x