Oblíbená minizoo na Štěpánově se dočká znovuotevření, město přispěje na její chod

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Valašskomeziříčští zastupitelé se rozhodli přispět finančně na provoz minizoo na Štěpánově a díky tomu bude tato oblíbená atrakce znovu otevřena veřejnosti. Serveru Zlin.cz to uvedl mluvčí města Jakub Mikuš.

Když v listopadu 2017 uzavřel Tomáš Juga oblíbený Fauna park – Dětský ráj na Štěpánově, bylo to zklamání pro širokou veřejnost nejen z Valašského Meziříčí. Vedlo jej k tomu nevhodné chování části návštěvníků a rostoucí náklady na provoz. Představitelé města se nyní rozhodli Fauna parku pomoci a znovu jej otevřít veřejnosti.

Areál pro chov a držení živočichů založil Tomáš Juga jako zájmový už v roce 1999 a o rok později jej otevřel veřejnosti. Minizoo provozoval jen na vlastní náklady s přispěním rodiny, přátel či občasných sponzorů. V roce 2016 došlo ale vinou neukázněných návštěvníků k úhynu několika zvířat a okrasných výsadeb. Proto se provozovatel dostal při snaze udržet úroveň zařízení do tíživé finanční situace. „Přibývalo návštěvníků, kteří naši práci považovali za něco samozřejmého, určeného pouze na ukrácení času. Své ratolesti nechali dělat bez napomenutí cokoli se jim zlíbí. To mě přimělo zamyslet se nad smyslem mého počínání a nutně vedlo k uzavření areálu od listopadu 2017. Stále je mi líto slušných dětí, které na ty sobecké doplatí. Proto bych rád areál provozoval nadále, ale již ne bezúplatně,“ uvedl Tomáš Juga před časem v otevřeném dopise.

„Problémy, s nimiž se Tomáš Juga během provozování své minizoo dlouhodobě potýkal, jsme vnímali. Jeho dosud dobrovolná a nezištná služba pro naše občany a zejména děti byla u veřejnosti velmi oblíbená. Po uzavření areálu jsme proto téměř dva roky hledali řešení schůdné pro město i provozovatele Fauna parku,“ řekl starosta Robert Stržínek a pokračoval: „Aktivitu, která přispívá ke zlepšení vztahu veřejnosti ke zvířatům a přírodě, jsme se proto rozhodli podpořit z rozpočtu města. Měsíčně se bude jednat o částku 20 tisíc korun. Ta bude sloužit k pokrytí provozních nákladů s tím, že vstup do areálu bude pro veřejnost nadále zdarma. Pevně věřím, že se kromě města objeví další donátoři z řad komerčních subjektů, kteří provoz minizoo podpoří.“

Fauna park – Dětský ráj na Štěpánově by se měl veřejnosti znovu otevřít již od 1. října a v provozu bude denně mimo pondělí. K vidění zde budou například lamy, morčata, kozy, různé druhy exotických ptáků či ryb. V době od listopadu do února bude minizoo k dispozici od 8.00 do 16.00 hodin, v březnu a říjnu od 8.00 do 17.00 hodin a od dubna do září pak od 8.00 do 19.00 hodin.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x