Rodinné úlovky. Klasika i rarita

ZLÍNSKO - Houbařský maxiboom poloviny měsíce září pomalu doznívá. Jen v Hostýnských vrších počítali hřiboznalci i příležitostní návštěvníci lesních hvozdů své úlovky snad na tisíce. Ještě není konec, ale příležitost k ohlédnutí ano.

Zajímavě se houbařské hody projevily třeba v rodině Slovákově ze Zlína. Zatímco syn Pavel potěšil blízké krásnými bedlami, otec Milan se dočkal překvapení.

„Šli jsme s manželkou na šípky kousek za Zlínem. Moji pozornost ale upoutalo asi šest hřibů, které rostly v těsném sousedství pichlavých keřů. Až když jsem si je doma porovnal s fotografiemi z atlasu, nabyl jsem přesvědčení, že se mi povedl opravdu raritní nález. Vše svědčí o tom, že jsem přinesl u nás a vlastně v celé republice mimořádně vzácné hřiby satany. Nu a z nich se jaksi praženice nekoná,“ smál se příležitostný houbař.

Mimochodem satan je jedovatý podle odborníků pouze v syrovém stavu, rozhodně se ale nedoporučuje ke konzumaci ani po důkladném tepelném zpracování.

V rodině ale o dobroty z hub nepřišli. Zachránil to syn Pavel, který se pochlubil krásnými velkými bedlami.

„Budou v trojobalu, to je jasné, máme je rádi a nabídneme i sousedům, opravdu je jich dost,“ vyprávěl Slovák mladší s tím, že v lese je ještě hodně nerozvinutých kousků, takže sběr může pokračovat.

Jinak sezóna ještě nekončí, někteří houbaři především z okolí Fryštáku, Lukovečku, Rusavy a Vlčkové či Kašavy si stále mnou ruce a nosí obří počty pravých hřibů.

Každopádně by ještě přivítali další vláhu a upozorňují méně zkušené, že vedle oblíbených a výborných růžovek rostou v lesích i smrtelně jedovaté muchomůrky zelené.

Fotogalerie

run_function(‚hash‘,’fotogalerie-zlin-cz-list‘,’164111′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚2468‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚164111‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’fotogalerie-zlin-cz-list‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

 

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x