Zlínský kraj chce vzbudit zájem o studium obuvnických oborů

ZLÍNSKÝ KRAJ – Zájem o studium obuvnických oborů chce vzbudit Zlínský kraj. Jeho zástupci proto podepsali regionální sektorovou smlouvu se strategickými partnery jako třeba hospodářská komora, což by mělo vést k navázání spolupráce mezi školami a zaměstavateli, řekla serveru Zlin.cz Helena Mráčkové z tiskového oddělení kraje.

Dohodu v oblasti textilního, oděvního, kožedělného a obuvnického průmyslu podepsali hejtman Jiří Čunek a radní pro školství Petr Gazdík se strategickými partnery jako například Česká obuvnická a kožedělná asociace, Krajská hospodářská komora, Krajská pobočka Úřadu práce ve Zlíně nebo Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. „Partneři se zavázali, že budou svou autoritou působit k navázání úzké spolupráce středních škol a zaměstnavatelů tak, aby vzdělávací programy byly co nejlépe využitelné pro podniky tradičního obuvnického průmyslu ve Zlínském kraji a souvisejících odvětvích,“ uvedla Mráčková.

Sektorová dohoda obsahuje plán konkrétních opatření, která mají vést k navázání spolupráce a zvýšení zájmu. „Naším zájmem je především probudit u žáků zájem o ševcovinu, která je ve Zlínském kraji je tradičním oborem a po překonání složitého období transformace zůstává obuvnický průmysl velmi perspektivním odvětvím. Díky podpoře Zlínského kraje se podařilo zachovat kontinuitu odborného vzdělávání v tomto oboru, což se ukazuje jako prozíravý krok v současné době, kdy obuvnické firmy volají po mladých šikovných ševcích,“ řekl Gazdík.

Zájem žáků základních škol o obuvnické a související obory byl v minulých desetiletích podle Mráčkové velmi oslabený kvůli restrukturalizaci průmyslu, který ztratil významnou část svých výrobních kapacit a musel prokázat velkou odolnost v procesu globalizace a stabilizovat svoji pozici. „Období asijské expanze na český trh ještě umocnilo tento vývoj. Přesto však za posledních 25 let vznikla ve Zlínským kraji řada menších a středních firem, které jsou úspěšné na domácím i zahraničním trhu a nutně potřebují kvalifikované zaměstnance,“ uvedla Mráčková.

Podle Gazdíka je nutné prosadit zavedení odborného vzdělávání žáků s prvky duálního systému v oborech zakončených výučním listem s vysokým podílem výrobní praxe ve firmách. „Chceme podnítit vznik nových vzdělávacích programů podle aktuálních potřeb textilních, obuvnických a kožedělných firem, ve kterých jsou uplatňovány moderní technologie,“ poznamenal Gazdík.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x