Seniorská obálka pomůže zachraňovat životy

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Jako první město ve Zlínské kraji iniciovalo Valašské Meziříčí vznik takzvaných Seniorských obálek. Ty výrazně usnadní práci zdravotníkům, hasičům nebo policistům, informoval server Zlin.cz mluvčí meziříčské radnice Jakub Mikuš.

Do konce roku budou obálky distribuovány nejen napříč městem, ale také v obcích mikroregionu Valašskomeziříčsko-Kelečsko.

Město Valašské Meziříčí si uvědomuje trend stárnutí populace, a proto se na něj zodpovědně připravuje. Jedním z nyní zaváděných kroků je i Seniorská obálka.

„Jejím cílem je pomoci osaměle žijícím seniorům a osobám se zdravotním postižením v tísni nebo v případě ohrožení zdraví a života. Seniorskou obálku tvoří plastové pouzdro s magnetem, které se umisťuje na lednici. Jeho součástí je vyplněný formulář s nezbytnými informaci o obyvateli domácnosti,“ přiblížila místostarostka Zdislava Odstrčilová.

Ve formuláři jsou uvedeny například kontakty na příbuzné či seznam chorob dané osoby. „V případě nenadálé události vyhledají záchranáři tuto obálku na lednici a lépe a rychleji se zorientují ve zdravotním stavu dotyčného,“ pokračovala místostarostka Odstrčilová a dodala: „Do projektu Seniorské obálky se již zapojilo všech 14 krajů České republiky. V případě Zlínského se tak stalo letos v červnu na náš podnět. Těší nás, že můžeme nejen seniorům nabídnout další službu, která jim usnadní a prodlouží pobyt ve vlastním domově.“

Ve čtvrtek 26. září se na meziříčské radnici setkali poskytovatelé sociálních služeb z Valašského Meziříčí a okolí. „Cílem setkání bylo mimo jiné proškolit poskytovatele těchto služeb v pomoci seniorům s vyplněním Seniorské obálky. Od začátku spolupracujeme se zástupci Integrovaného záchranného systému Zlínského kraje a chystáme se informovat také praktické lékaře,“ uvedla Alena Střítezská z oddělení rozvoje valašskomeziříčské radnice a pokračovala: „S distribucí obálek bychom měli začít v listopadu. V první fázi máme připraveno 2 000 setů pro město Valašské Meziříčí a stejný počet pro další obce mikroregionu Valašskomeziříčsko-Kelečsko. V případě zájmu můžeme počet Seniorských obálek ještě rozšířit.“

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x