Noc vědců UTB poodhalí veřejnosti svět vědy

ZLÍN - Zlín a celé Česko zažije v pátek 27. září 2019 už tradiční akci, Noc vědců, která otevírá dveře nejrůznějších vědeckých institucí od univerzit až po hvězdárny. Do letošního ročníku zapojí i Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, informoval za pořadatele Michal Rouchal, ředitel Ústavu chemie.

Noci vědců se účastní i dalších 63 institucí ve 34 městech, které pro návštěvníky připravily celkem 1327 programových událostí na téma Šetrně k planetě. Program Noci vědců je zdarma a je vhodný pro nejširší veřejnost, od nejmenších až po seniory.

Koordinátorem zlínského programu je Fakulta technologická Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, která letos zároveň slaví významné jubileum, už 50 let vychovává odborníky z oblasti výrobního inženýrství, polymerů, materiálů, chemie, potravin, kosmetiky a životního prostředí. Do programu akce se zapojí také ostatní fakulty UTB, Centrum polymerních systémů, zlínská hvězdárna i otrokovické Experimentárium. Nově bude program také v Uherském Hradišti, kde jej zaštítí Fakulta logistiky a krizového řízení UTB.

V duchu letošního tématu Šetrně k planetě čeká návštěvníky mix interaktivních workshopů, přednášek či experimentů zaměřených na hravé poznání přírodních zákonů a dějů, ale i na aktuální ekologická témata. Z úst akademiků uslyšíte třeba o znečištění krajiny od plastů, o dopadu požárů pralesů, o úbytku hmyzu v krajině, nebo o tom, kam mizí zlínský odpad, což vysvětlí ten nejpovolanější – ekolog Technických služeb Zlín. Ladislav Vašina.

„Chceme přiblížit vědu zlínské veřejnosti a Noc vědců je ideální příležitostí. Návštěvníci si na vlastní kůži a v laboratorních pláštích vyzkouší experimenty z oblasti přírodních a technických věd, vyrobí si čokoládu nebo shlédnou nejednu fascinující chemickou reakci při hře světla a barev,“ řekl. Michal Rouchal, ředitel Ústavu chemie a vedoucí propagačního oddělení FT UTB. Součástí programu je i úniková hra ve staré laboratoři nebo letní kino s promítáním filmu Science Fair (Veletrh vědy), který získal diváckou cenu na festivalu Sundance 2018.

Akce se uskuteční přímo na půdě Laboratorního centra Fakulty technologické (Vavrečkova 5669, Zlín), začíná už v 16 hodin a končí úderem deváté. Kompletní zlínský program, stejně tak jako program všech dalších zapojených institucí z celé republiky, najdou návštěvníci na novém webu akce www.nocvedcu.cz.

Noc vědců je akce, která vznikla v roce 2005 z podnětu Evropské komise. Jejím posláním je nejen popularizace vědy, ale také představení vědců a jejich práce, která je pro většinu lidí často neviditelná, přitom nás provází na každém kroku – u lékaře, ve škole i na cestách. V České republice se Noc vědců každým rokem rozrůstá a nabývá na významu. Zatímco v roce 2018 se na akci podílelo 31 institucí z celého Česka, letos je zapojeno 64 pořadatelů, včetně 19 veřejných vysokých škol.

 

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x