Rozkvetlé město 2019 končí výstavou, vítězové převzali ceny

ZLÍN – V obřadní síni zlínské radnice se setkali soutěžící 23. ročníku soutěže Rozkvetlé město 2019. V rámci slavnostního odpoledne byla oficiálně zahájena stejnojmenná výstava a poté zveřejněni vítězové jednotlivých kategorií, informoval server Zlin.cz mluvčí zlínského magistrátu Tomáš Melzer.

Mimoto pořadatel soutěže Odbor městské zeleně vyjádřil dík slovem i malým dárkem všem soutěžícím.

„Poděkování patří všem účastníkům soutěže, kteří věnují úsilí výsadbě a údržbě zeleně na svých zahrádkách a balkonech, čímž zároveň zkrášlují celé město. Z tohoto důvodu jsme pro všechny přichystali věcný dárek. Majitelé nejlepších květinových výzdob navíc získali peněžní odměnu,“ uvedla hlavní organizátorka soutěže Kristýna Králová z Odboru městské zeleně Magistrátu města Zlína.

Město letos kromě vyhlášení vítězů v jednotlivých kategoriích nově udělilo i několik zvláštních ocenění. Získali ho za snahu tři zahradníci školního věku a mimořádné ocenění si odnesla i majitelka domu se zelenou střechou.

„Jsme přesvědčení, že zelené střechy jsou trendem budoucnosti. Tak zvaná modrozelená infrastruktura, tedy prvky, jež se snaží o větší harmonii staveb a měst s přírodou, je v současnosti velmi diskutované téma. Zelené střechy mimo jiné odlehčují kanalizacím a zpomalují odtok dešťové vody, zabraňují přehřívání střech a částečně eliminují přehřívání měst kvůli velkému množství zpevněných ploch. Výsledkem je zlepšující se mikroklima ve městě,“ vysvětlila Králová.

Soutěž Rozkvetlé město 2019 byla, tak jako v předchozích ročnících, rozdělena na dvě části – jarní a letní. Do letní části soutěže se mohli soutěžící hlásit v kategoriích Předzahrádky rodinných domů a obytných domů, Květinová výzdoba oken a balkonů obytných domů a Úprava okolí baťovských domků. Odborná porota letos objížděla a hodnotila na devadesát přihlášených realizací. Nejstarší soutěžící byla 93letá Ludmila Němcová, která i přes svůj vysoký věk pečuje o hezkou předzahrádku bytového domu na Padělkách.

Výstava fotografií mapující letošní ročník soutěže Rozkvetlé město 2019 bude k vidění v přízemí radnice do konce měsíce října. Expozice je zpřístupněna v pracovní dny od 8 do 17 hodin.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x