Putovní výstava ve zlínské nemocnici přibližuje práci nemocničních kaplanů

ZLÍN - Výstava fotografií „Být nablízku" věnovaná službě nemocničních kaplanů je až do poloviny října k vidění v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně. Serveru Zlin.cz o ní řekl mluvčí krajských nemocnic Egon Havrlant.

Snímky vznikaly v lůžkových zdravotnických a sociálních zařízeních po celé České republice a přibližují každodenní práci lidí, kteří se věnují duchovní péči o pacienty. Výstava je putovní, během příštích tří měsíců navštíví postupně také další nemocnice Zlínského kraje v Kroměříži, Uherském Hradišti a ve Vsetíně.

Výstava představuje kolekci dvaceti černobílých snímků, jejichž autorem je fotograf Filip Fojtík. Od července do září 2013 fotografoval nemocniční kaplany při jejich službě nemocným, seniorům a umírajícím v nemocnicích, hospicích a pobytových sociálních službách v Rajhradě, Brně, Olomouci, Holešově, Kroměříži, Praze a Ostravě. Během šesti let procestovala kolekce řadu míst po celé České republice, nyní bude až do 18. prosince putovat po nemocnicích Zlínského kraje. „Práce nemocničních kaplanů u lůžka pacienta, v ambulancích nebo i v komunikaci s příbuznými pacientů je nenahraditelná. Během roku jen ve zlínské nemocnici poskytnou okolo dvou tisíc intervencí. Právě duchovní péči o pacienta zcela jednoznačně považujeme za důležitou a nedílnou součást celého léčebného procesu,“ uvedla Helena Šmakalová, náměstkyně ošetřovatelské péče Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně.

Rozvoj pastorační péče o pacienty nemocnic založených Zlínským krajem je zejména v posledním roce velmi intenzivní. Kaplani přešli začátkem letošního roku z arcibiskupství do zaměstnaneckého poměru ve všech krajských nemocnicích. Ve Zlíně navíc na začátku září vzniklo celé oddělení klinické pastorační péče, které je svou koncepcí a zaměřením vůbec prvním takovým pracovištěm v České republice. Právě zajištění péče o duchovní potřeby pacientů je rovněž nově ukotveno v interních předpisech nemocnice. „Přístup vedení nemocnic ve Zlíně, Uherském Hradišti, Vsetíně a Kroměříži k duchovní péči o pacienty je opravdu neobyčejně vstřícný. Vznik oddělení a rozvoj pastorační péče je reakcí na potřeby pacientů. Zlínský kraj je totiž specifickým regionem, je tu vysoké procento věřících lidí, téměř na každém pokoji se s nimi setkáváme,“ popsala Marta Hošťálková, která jako kaplanka působí přímo ve zlínské nemocnici a je zároveň koordinátorkou nemocničních kaplanů v celé olomoucké arcidiecézi a rovněž sekretářkou Katolické asociace nemocničních kaplanů v České republice.

Oddělení klinické pastorační péče, které Marta Hošťálková ve zlínské nemocnici vede, sdružuje pět kaplanů a sedm externích duchovních, kteří za pacienty podle přání docházejí, a také desítku akolytů – spolupracovníků nemocničních kaplanů, kteří přicházejí za pacienty se svatým přijímáním v neděli. V nemocnicích ve Vsetíně a Kroměříž působí dva nemocniční kaplani, v Uherském Hradišti jeden. „Obracejí se na nás nejen věřící pacienti, ale mnohdy také těžce nemocní lidé, kteří nemají ošetřeny své duchovní potřeby. Naše práce bývá někdy i detektivní, kdy hledáme příbuzné, s nimiž pacienti nejsou delší dobu v kontaktu a projeví touhu se s nimi opět setkat. Zažíváme tak během naší služby rovněž velmi dojemné příběhy, které spolu s našimi klienty prožíváme,“ popsala Hošťálková.

Smyslem výstavy je podle jejích slov přiblížit práci nemocničních kaplanů nejen veřejnosti, ale i zdravotníkům, s nimiž v rámci svého působení spolupracují. „Sestry mnohdy po našem odchodu nacházejí pacienta na lůžku v slzách a mohou si klást otázku, co se během naší návštěvy dělo. Slzy ale mají v těchto případech očistný charakter a přinášejí úlevu. Výstavou chceme zároveň poděkovat nemocnicím, že nám věnovaly svou důvěru a umožnily nám pečovat o duchovní potřeby pacientů,“ doplnila kaplanka.

Výstavu pořádá Krajská nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně a Arcibiskupství olomoucké ve spolupráci s Katolickou asociací nemocničních kaplanů, Fakultní nemocnicí Olomouc a Obchodní akademií a Jazykovou školou Přerov. Dnešní vernisáže se vedle zástupců vedení zlínské nemocnice účastnila i Michaela Blahová, členka Rady Zlínského kraje, Mons. Bohumír Vitásek, biskupský delegát pro pastoraci nemocných a prezident Arcidiecézní charity Olomouc, a zástupci Obchodní akademie a Jazykové školy Přerov. Výstava je v prostorách pavilonu 21 v areálu zlínské nemocnice k vidění až do 16. října 2019.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x