Na pomoc muži, který chtěl skočit pod vlak, přijeli strážníci včas

ZLÍN - Osudové okamžiky v životě 45letého muže ze Zlína se odehrávaly ve čtvrtek 26. září večer. Dramatickou situaci popsal serveru Zlin.cz mluvčí zlínských městských strážníků Pavel Janík.

Těsně před desátou hodinou přijalo stálé operační centrum Městské policie Zlín oznámení, že v blízkosti Bartošovy čtvrti sedí na železniční trati pravděpodobně podnapilý muž. Ten během hovoru vstal a vydal se po kolejích směrem k centru města.

„Hlídka MP Zlín na místo dorazila během čtyř minut a dotyčného zastihla na vyšlapané stezce vedle kolejí. Strážníci jej odvedli do bezpečné vzdálenosti od kolejí a dozvěděli se o jeho trápení. Muž se jim svěřil, že se dnes rozešel se svojí přítelkyní, má toho moc v práci a rozhodl se, že nejlepším řešením této bezvýchodné situace bude ukončení života skokem pod vlak,“ vylíčil Janík.

Strážníci u nešťastného muže provedli orientační vyšetření, které prokázalo, že mu v organizmu koluje přes 2,2 promile alkoholu. Vzhledem k jeho psychickému rozpoložení pak na místo přivolali zdravotnickou záchrannou službu, která si muže převzala k dalšímu opatření.

„I když život nepřináší jen příjemné a radostné chvíle, je dobré si uvědomit, že každá, byť i ta nejkomplikovanější situace, má vždy několik řešení. Sebevražda je však řešením konečným a nezvratným,“ vzkázal veřejnosti mluvčí strážníků.

Člověk, který o sebevraždě vážně uvažuje, obvykle vysílá určité signály. Jedná se v podstatě o volání o pomoc, ke kterému by nemělo být jeho sociální okolí, zejména pak nejbližší rodina a přátelé, neteční.
Pojmenování problému, hledání alternativního řešení, uvolnění emocí či dohoda o odložení sebevraždy mohou být cestou k záchraně lidského života. Stojí to za pokus, a to i s vědomím toho, že ani sebelepší intervence nemusí znamenat, že se člověk o sebevraždu nepokusí znova.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x