Masaryk bude mít v Otrokovicích bustu

OTROKOVICE – Před Základní školou T. G. Masaryka v Otrokovicích bude busta prvního československého prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka. Slavnostní odhalení se uskuteční 24. října v 15:00, řekla serveru Zlin.cz mluvčí radnice Romana Stehlíková.

Socha Masaryka byla historicky v Otrokovicích před Základní školou Komenského. „Bývalý režim tuto sochu nechal odstranit. Nyní se po desítkách let vrací podoba tohoto významného státníka, filozofa, sociologa a pedagoga do našeho města,“ uvedla Stehlíková.

Busta bude u školy. „Protože naše škola nese jméno po Tomáši Garrigue Masarykovi, jeho busta nám bude připomínat zásady, které první prezident dodržoval a kterými se máme řídit,“ uvedla ředitelka školy Marta Zakopalová.

Na slavnostním odhalení nebude chybět autorka busty a otrokovická sochařka Eva Vavrečková, ale také zástupci radnice. Po odhalení busty se podle Stehlíkové uskuteční pietní kladení věnců k pomníku obětem 1. světové války na náměstí 3. května. „Potom se položí kytice u pomníku v Kvítkovicích před kaplí sv. Anny,“ poznamenala mluvčí.

Na pátek 25. října je od 18:00 v plánu slavnostní večer v Otrokovické Besedě při příležitosti Dne vzniku samostatného československého státu. „Hlavním bodem večera bude výjimečný koncert Filharmonie Bohuslava Martinů pod vedením dirigenta Roberta Jindry. Zájemci o tento koncert si musí v Turistickém informačním centru Otrokovice osobně provést rezervaci místa,“ zdůraznila Stehlíková. Dodala, že na všechny akce je zvaná veřejnost a vstup je volný.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x