Muzeum jihovýchodní Moravy nechá ošetřit v cizině vzácné tisky

ZLÍN - Vývoz vzácných sbírkových předmětů Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně k odbornému ošetření v zahraničí projednala krajská rada a Ministerstvo kultury České republiky k tomu již vydalo svůj souhlas. Serveru Zlin.cz to uvedla Helena Mráčková z tiskového oddělení krajského úřadu.

„Příspěvková organizace Muzeum jihovýchodní Moravy požádala Zlínský kraj o povolení k vývozu cenných sbírkových předmětů za účelem jejich odkyselení v odborné firmě sídlící v Německu. Jedná se o záchranu vybraných tisků z knižního sbírkového fondu muzea,“ sdělil radní Zlínského kraje Miroslav Kašný, zodpovědný za kulturu, památkovou péči, mládež a sport a doplnil: „Máme za sebou už všechny nezbytné procesní kroky potřebné k tomu, aby v souladu s platnou legislativou mohly být vzácné tisky restaurovány mimo Českou republiku, a jsme rádi, že Ministerstvo kultury nám tento krok schválilo.“

Jak upřesnil ředitel Muzea jihovýchodní Moravy Pavel Hrubec, jde o sedm unikátních starých tisků náboženské povahy. „Usilovně se snažíme již více než rok zajistit spolehlivou odbornou firmu, která by provedla odkyselení našich nejvzácnějších tisků, a tím výrazným způsobem přispěla k jejich záchraně a umožnila jejich vystavení,“ sdělil Pavel Hrubec. Nakonec se muzeu podařilo zajistit zhotovitele v Německu, kde bude provedeno odkyselení metodou papersave swiss, spolu s knihami posílanými Národní knihovnou. Zásilka je pojištěna na 10 milionů a bude převezena speciálním vozidlem odolným proti výbuchu.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x