Pokácené dřeviny v Kroměřížské nemocnici nahradí dvojnásobek stromů

KROMĚŘÍŽ - Celkem 80 stromů a dřevin nechala během posledních čtyř let vysázet Kroměřížská nemocnice ve svém areálu, dalších 40 dřevin přibude ještě do konce letošního roku. Jde o náhradní výsadbu za stromy, které bylo ve stejném období nutné pokácet, těch přitom nebyla ani polovina, serveru Zlin.cz to sdělil mluvčí Nemocnic Zlínského kraje Egon Havrlant. 

Ke kácení musela nemocnice přistoupit s ohledem na bezpečnost pacientů, návštěvníků areálu a také personálu. Stromy byly podle odborného dendrologického průzkumu, který zdravotnické zařízení nechává provádět pravidelně, v havarijním stavu a hrozilo jejich zřícení. „Kácet vzrostlé stromy, které tady desítky let zlepšují klima a zkrášlují prostředí, je vždycky smutné. Bylo to ale nevyhnutelné, musíme v první řadě myslet na bezpečnost lidí pohybujících se v areálu. Stromy byly napadené dřevokaznými houbami a dalšími škůdci. Nemohli jsme riskovat, že by při silnějším poryvu větru některý z nich spadl a někoho zranil,“ vysvětlila Blanka Šimůnková, provozní náměstkyně Kroměřížské nemocnice s tím, že menší část dřevin musela ustoupit výstavbě budov.

Za čtyři roky bylo v areálu nemocnice vykáceno 54 stromů, největší část z nich od loňského podzimu do letošního jara, kdy bylo nutné pokácet 34 stromů. Z nich tři musely ustoupit přístavbě hemodialyzačního střediska, další tři přístavbě magnetické rezonance a sedm novému parkovišti u vjezdu, všechny ostatní byly odstraněny z důvodu špatného zdravotního stavu. Jednalo se většinou o lípy, jírovce, břízy a topoly.

Náhradní výsadba stromů a dřevin v nemocničním areálu se koná kontinuálně. Nejvíce jich bylo a bude vysázeno právě v letošním roce, a to celkem 71, další velká část výsadby 22 dřevin se uskutečnila loni. Nejčastěji jsou nově osazovány javory, lípy a habry. „Na kácení i náhradní výsadbu poskytl prostředky Zlínský kraj, jen v letošním roce to bylo bezmála 450 tisíc korun. Další desítky tisíc jsme v parném létě museli investovat z vlastních zdrojů do zálivky, aby nová výsadba přežila, stromy se dobře zakořenily a mohly zpříjemňovat pobyt v areálu našim pacientům i personálu,“ doplnila Blanka Šimůnková.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x