Kvůli rozsáhlé rekonstrukci budou lázně déle než půl roku uzavřeny

VSETÍN - Vsetínská radnice finišuje s přípravami rozsáhlé rekonstrukce městských lázní. Ta by měla být zahájena na počátku ledna a vynutí si jejich uzavření, serveru Zlin.cz to řekla mluvčí města Jana Raszková.

Náklady na realizaci celé akce dosáhnou předběžně 47 milionů korun bez DPH. První návštěvníky zmodernizované lázně přivítají na podzim příštího roku.

Vsetínské lázně byly otevřeny v roce 1961 a za dobu své existence prošly řadou úprav a modernizací. Mezi ty největší patřila v uplynulých letech rekonstrukce prosklené stěny směrem k sokolovně, modernizace úpravny vody a vodoléčby, snížení hloubky plaveckého bazénu a odstranění skokanské věže, stavba tobogánu, úpravy šaten a rekonstrukce přiléhajících prostor restaurace včetně prosklené stěny k bazénu a naposledy realizace přístavby s dětským bazénem a dalšími vodními prvky. O oblíbenosti lázní svědčí fakt, že do nich například v roce 2018 přišlo 111 tisíc lidí, přibližně stejně jako v několika letech předcházejících.

„Nyní plánovaná rekonstrukce bude svým rozsahem patřit k těm historicky nejrozsáhlejším. Předběžná cena díla je totiž 47 milionů korun bez DPH,“ uvedl starosta Jiří Růžička. Hlavní 25metrový plavecký bazén bude nově obložen a vydlážděno bude i jeho okolí, stávající tubus 98metrového tobogánu bude nahrazen novým stejného tvaru, zásadních úprav se dočká i samotná nástupní věž do tobogánu. V rámci řešení bezbariérovosti budou zrušena brodítka mezi sprchami a bazénem a zvenku mezi terasou a travnatou plochou dojde k instalaci hydraulické plošiny pro invalidy. Nové budou také sprchy, WC kabiny, sušárny, ale například i veškeré šatní skříňky, které dostanou čipové zámky, a převlékací kabiny.

K zásadním úpravám dojde i v místech, kam se návštěvní nedostane. Rekonstrukce se dotkne celé vzduchotechniky, rozvodů elektřiny, bazénové technologie a kogenerační jednotky pro společnou výrobu tepla a elektrické energie, jejímž palivem bude zemní plyn. „V současné době se připravuje vyhlášení veřejné zakázky na stavební práce. Pokud vše půjde podle plánu, mělo by se od počátku ledna začít pracovat. Předpokládaná doba ukončení je na podzim příštího roku,“ přiblížil dobu trvání prací místostarosta Tomáš Pifka, který je zároveň i jednatelem Vsetínské sportovní, jež lázně provozuje.

Oddělení wellness v prvním patře lázní se na příští rok plánovaná rekonstrukce nedotkne, jeho úpravy radnice plánuje až na rok 2021, ale již nyní pracuje na přípravě projektové dokumentace pro tuto akci. Rozsah prací v lázních si od počátku ledna vyžádá jejich úplné uzavření. Zda zůstane v provozu wellness, zatím není zcela jasné, vše se ukáže až po zahájení prací. „Ty si možná vynutí jeho dočasné uzavření, o kterém budeme aktuálně naše návštěvníky informovat,“ uvedl ředitel Vsetínské sportovní Ivo Kousal, podle něhož tedy budou celé lázně v provozu bez omezení do konce tohoto roku 2019. „Upozorňujeme držitele permanentek, aby zbývající vstupy využili do termínu uzavření, po rekonstrukci již nebude možné tyto permanentky uplatnit,“ dodal Kousal.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x