Nájemné ve zlínských městských bytech se zvýší

ZLÍN - Nájemné v některých městských bytech se ve Zlíně od 1. ledna 2020 zvedne. Navýšení už schválili městští radní, serveru Zlin.cz to řekl Tomáš Melzer.

Důvodem zvýšení nájemného je dlouhodobé zvyšování cen i v jiných oblastech nebo službách a také snaha radnice získat více prostředků na obnovu těchto bytů. Nárůst by měl být v řádech korun až několika desítek korun. I přes zdražení bude bydlení v bytech vlastněných radnicí stále jednou z finančně nejdostupnějších možností.

V současné době vlastní město Zlín celkem 2 035 bytů. O jejich užívání je velký zájem. Oddělení správy domů magistrátu eviduje 225 žádostí na běžné byty, pět žádostí o startovací byty a 450 žádostí o byty pro seniory a zdravotně postižené osoby.

Plán na obnovu městských bytů má radnice připravený. „V horizontu deseti let má dojít k rekonstrukci bytů na I. a II. segmentu na Jižních Svazích, na Zálešné I 4057 a poté postupně v dalších lokalitách Zlína,“ prohlásila Lenka Kováříková, vedoucí Oddělení správy domů magistrátu.

V minulých letech se již podařilo zrekonstruovat 70 bytů v ulici Okružní 4699, 57 bytů ve Středové 4786, 27 bytů v Družstevní 4508, 78 bytů na Zálešné I 4057 a Nad Ovčírnou 344 celkem 15 bytů. Nájemné v městských bytech se naposledy zvyšovalo v roce 2012. Později, v roce 2014, bylo u velkokapacitních domů sníženo. Nyní dojde k jeho navýšení. V bytech určených pro seniory a zdravotně postižené osoby se nájemné stávajícím nájemníkům ještě nezvyšovalo a činí 19,66 až 40 Kč za metr čtvereční u původních nájemníků.

„Maximální nájemné je již několik let u obecních bytů ve výši 79,53 Kč. Senioři, lidé se zdravotním postižením a mladé rodiny mají nájemné zvýhodněno. Peníze vybrané na nájemném chceme dále do bytů investovat a zlepšovat tak obyvatelům komfort bydlení. V nejbližších letech nás čekají ve spoustě bytových domů rozsáhlé opravy stupaček a rozvodů, což jsou velmi nákladné opravy, bohužel nejsou vidět, ale jsou potřeba,“ vysvětlila náměstkyně primátora Kateřina Francová, do jejíchž kompetencí patří bytová problematika.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x