Více než stoleté lavice ve vizovickém kostele budou zrestaurovány

VIZOVICE - Víc než sto let staré lavice v Kostele sv. Vavřince ve Vizovicích nechá zrestaurovat Římskokatolická farnost Vizovice. Lavice jsou v havarijním stavu, značně poškozené dřevokaznou houbou, některé části chybí úplně, jiné jsou popraskané, serveru Zlin.cz to uvedla za vizovickou radnici Iva Kopečná.

Rozsáhlé opravy jsou naplánované na pět etap. První z nich vyjde na 213 600 korun, 80 tisíc korun na ni přispěla vizovická radnice, dotací ve výši 127 tisíc korun ji podpořil i kulturní fond Zlínského kraje.

Kostelní lavice jsou zhotoveny v historizující formě s neogotickými prvky. Žádné dřívější oficiální restaurátorské zásahy známé nejsou, je na nich však řada laických úprav a oprav.
„Časové období restaurování je naplánováno až do roku 2029. Nepůjde jen o samotné lavice, ale problém je třeba i to, že pod jednotlivými bloky lavic není dlažba. Restaurování jednotlivých bloků s lavicemi zahrnuje i výměnu nosných trámů včetně desek v podlaze. Dále celkové ošetření proti dřevokaznému hmyzu včetně povrchové úpravy,“ uvedl za vizovický děkanát Petr Červenka.

Současně s restaurováním lavic se v kostele uskuteční i další práce. Momentálně se farnost snaží restaurovat svatostánek z hlavního oltáře sv. Vavřince, sochy sv. Jana Nepomuckého a sv. Floriána před kostelem a opravovat kamenný kříž.

„Musím vyzvednout spolupráci s vedením města Vizovice. Jménem farnosti děkuji zastupitelům města za finanční příspěvek na restaurování lavic. Farní kostel sv. Vavřince slouží nejen k liturgickým účelům, jsou zde pořádány i různé koncerty a výstavy. Děkanátní kostel je zároveň i ukázkou kulturního dědictví, které nám zachovali naši dávní mistři svého řemesla. Je obdivuhodné, že společně dokážeme o toto dědictví pečovat,“ uzavřel Petr Červenka.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x