Zlínský kraj vzdá hold padlým členům Sokola

ZLÍNSKÝ KRAJ - Vyvěšením sokolské vlajky na budově krajského úřadu uctí 8. října Zlínský kraj památku členů této organizace, kteří v minulosti neváhali položit své životy za demokracii a svobodu naší vlasti. Právě 8. říjen byl letos Senátem ČR uzákoněn jako Památný den Sokolstva, server Zlin.cz o tom informoval Jan Vandík z tiskového oddělení krajského úřadu.

„Členové Sokola byli během 150leté historie této organizace vždy vlastenci a v těžkých dobách se s velkým nasazením zapojovali do odboje, aby bojovali za naši svobodu. A toto pravé, zdravé vlastenectví se snaží předávat svým pokračovatelům,“ uvedl Jiří Čunek hejtman Zlínského kraje.

Už v době první světové války byli sokolové páteří tehdejšího domácího i zahraničního odboje. Za svou pomoc při vzniku Československa byl Sokol často nazýván národním vojskem. Slova T. G. Masaryka „Bez Sokola by nebylo legií, bez legií by nebylo republiky“ tuto skutečnost potvrzují. Za druhé světové války sokolové působili v protinacistické odbojové organizaci Obec sokolská, která během německé okupace spolupracovala s vojenskou odbojovou organizací Obrana národa. Během druhé světové války zahynulo téměř 3 000 sokolů včetně žen a dorostenek. Sokolové byli pronásledováni, vězněni, mučeni a popravováni.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x