Nejlepší frgál byl letos hruškový od Anny Šauerové z Karolinky

VELKÉ KARLOVICE - Hruškový frgál Anny Šauerové z Karolinky zvítězil v soutěži o nejlepší valašský frgál, která se konala na závěr Karlovského gastrofestivalu ve valašských Velkých Karlovicích. Vítězkou další festivalové soutěže, o nejlepší klobásu se stala místní kuchařka Jarka Matyščáková, serveru Zlin.cz to řekla mluvčí Resortu Valachy Martina Žáčková.

Jedenáctý ročník gastrofestivalu i přes chladnější počasí provázené i deštěm přilákal opět tisíce návštěvníků.

„Počasí nám poprvé v historii opravdu nepřálo, oba dny byly chladné, sobota navíc propršela. O to víc jsme nadšení z odezvy návštěvníků. Stálí hosté už z minulých ročníků ví, že ochutnávková místa jsou vybavena krytým posezením nebo vyhříváním, nenechali se odradit, užívali si to a atmosféra byla výborná. Letošní návštěvnost odhadujeme na dvacet tisíc lidí,“ uvedl ředitel Karlovského gastrofestivalu a pořádajícího Resortu Valachy Tomáš Blabla.

V soutěži o nejlepší valašský frgál, které je tradičním vrcholem festivalu, porotci letos hodnotili 68 koláčů. „Nejvíc bylo tradičně tvarohových, hruškových a makových, ale objevily se i méně časté a přitom chutné náplně, třeba malina, jablko nebo lískový ořech. Raritou byly slané frgály se zelím nebo se slaninou,“ popsala Hedvika Polášková z pořádajícího Spa hotelu Lanterna.

V soutěži se hodnotí nejen vzhled a chuť, ale i dodržení parametrů. Pravý valašský frgál má mít průměr 30 centimetrů, váží zhruba 600 gramů a vždy je pouze s jednodruhovou náplní, která má na řezu tvořit polovinu vůči těstu. „Zvláště po stránce vzhledu jsou soutěžní koláče na stále vyšší úrovni, takže rozhodující bývá hlavně ochucení náplně. U drtivé většiny frgálů bylo znát, že jsou z opravdu dobrých surovin. Já osobně mám nejraději frgály hruškové, ale letos jsem si hodně pochutnala na makových,“ popsala předsedkyně poroty Alena Frgalová.

Vítězka Anna Šauerová se soutěže frgálů účastní pravidelně. Letošní vítězství bylo již její třetí za sebou. Zatímco v minulých ročnících vyhrála s makovým a ořechovým frgálem, letos zabodovala s hruškovým. „Ten mám i já sama nejraději. Hrušky používám domácí od zemědělce z Huslenek. Pak už do náplně přidám jen cukr a badyán, to je vše. Tím nejdůležitějším ale stejně podle mě je, aby byl koláč pečený s láskou a radostí. Pak výsledek vždy stojí za to,“ poodhalila tajemství úspěchu 64letá Anna Šauerová.

Dříve pracovala jako vedoucí školní jídelny. Pečení frgálů se začala věnovat v důchodu nejdřív jako koníčku, díky úspěchům a zájmu okolí ale před časem začala péct profesionálně. „Zřídila jsem si živnost a peču hlavně na objednávku pro svatby a oslavy. Je toho hodně, z koníčka se stal pořádný kůň. O frgály je pořád velký zájem. Nejvíc mají lidi rádi hruškový, tvarohový, makový a ořechový, v létě je velký zájem o borůvkový,“ dodala pekařka.

V neděli seuskutečnila na Karlovském gastrofestivalu také tradiční soutěž o nejlepší klobásu, v níž porotci posoudili dvě desítky vzorků. První místo obhájila loňská vítězka – Jaroslava Matyščáková z Velkých Karlovic s vepřovou klobásou. Totožné bylo i pořadí na dalších dvou místech – druhý byl Petr Valchář z Liptálu, třetí Luděk Matyščák z Velkých Karlovic.

„Hodnocení bylo anonymní, takže i pro nás byla shoda na prvních třech místech opravdu velkým překvapením. Úroveň všech soutěžních klobás byla tradičně vysoká a velmi nás potěšilo, že výrazně přibylo účastníků z nejbližšího regionu,“ dodal Lubor Gášek z pořádajícího Penzionu Pod Pralesem.

Karlovský gastrofestival nabídl ochutnávky specialit a regionálních produktů na dvanácti gastro zastávkách u místních hotelů a penzionů, mezinárodní farmářský trh, frgálovou manufakturu s možností vyrobit si vlastní frgál, kuchařské show a další program. Místní Spa hotel Lanterna jako každý rok hostil michelinského šéfkuchaře: letos Michelinskou galavečeři a Michelinský oběd pro milovníky zážitkové gastronomie připravila poprvé v historii gastrofestivalu žena, jediná držitelka michelinské hvězdy ve střední Evropě Eszter Palágyi z maďarské restaurace Costes.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x