V holešovském zámku bude k vidění výstava věnovaná skautingu

HOLEŠOV - Zábavně a interaktivně se skauti a skautky z Holešova ohlédnou za sto lety působení ve městě, a to prostřednictvím výstavy v holešovvském zámmku. Pro veřejnost je výstava otevřena od středy 9. října, serveru Zlin.cz to uvedla mluvčí Městského informačního střediska Holešov Dana Podhajská.

Návštěvníkům skauti přiblíží historii, ale zároveň je pozvou na skautské dobrodružství na vlastní kůži. Lidé si na výstavě mohou například lehnout do tradičního podsadového stanu nebo zatočit volantem škodovky, která před několika lety dojela na světové skautské setkání do Japonska.

„Skauting je především o práci s dětmi a mládeží, náš program je postavený na kombinaci praktických a neotřelých činností. A tak jsme přistoupili k vymýšlení výstavy. Každý, kdo ji navštíví, se může těšit na interaktivní přístup a aktivity, které ocení jak nejmladší, tak pamětníci,“ vysvětlil skautský vedoucí Jakub Cahlík.

Výstava návštěvníkům nabídne praktické ukázky skautských činností a her a představí také hodnoty skautského hnutí a práci, kterou skauti a skautky dělají pro veřejnost a místní komunitu. „Lower budget, more fun!“ neboli nízkonákladově, ale o to více zábavně – shrnuje podobu výstavy její designer Lukáš Němec, který se proto do expozice rozhodl přenést část skautské klubovny a podsadový stan zasadit do improvizovaného lesa. Lukáš Němec v červnu absolvoval prestižní londýnskou univerzitu Central Saint Martins, kde během studia hledal způsoby, jak design napojovat na místní komunity. Holešovská skautská výstava bude jeho první instalací po návratu do České republiky.

Díky výstavě do Holešova zamíří i vyznamenání, které bylo uděleno Rudolfovi Plajnerovi. Ten by nejen holešovským skautským vedoucím, ale také učitelem na místním gymnáziu a později náčelníkem všech českých skautů. Další exponáty pochází ze skautské klubovny, od skautských pamětníků ale také z některých holešovských půd, kde je objevili sami skauti a skautky. Do přípravy výstavy se jich zapojilo více než dvacet.

Od roku 1919 si skauting v Holešově prošel mnohými zvraty. Výstava návštěvníky seznámí s historií holešovského střediska od prvopočátků ve dvacátých letech minulého století až po současnost. A to třeba i pomocí speciální stolní hry. Návštěvníci nahlédnou do obdobími práce a rozkvětu, stejně tak do dob, kdy byl skauting, nejen v Holešově, politicky nepřípustný a zakázaný. Kromě toho na příkladech a příbězích výstava ukazuje jedinečný přístup skautské výchovy, která se snaží dětem a mladým lidem pomáhat, aby svůj život žili naplno a dokázali pozitivně měnit své okolí.

Výstava je otevřena od 9. října do 1. listopadu vždy od úterý do neděle v čase 9.00 až 12.00 a 13.00 až 17.00 hodin. Vstup je zdarma.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x