Památník Tomáše Bati získal prestižní ocenění

ZLÍN - Obnova Památníku Tomáše Bati sbírá ocenění na celostátní úrovni, serveru Zlin.cz to řekl mluvčí magistrátu Tomáš Melzer. Autor projektu, architekt Petr Všetečka, se stal držitelem ceny Národního památkového ústavu s názvem Patrimonium pro futuro, město Zlín, které vzkříšení objektu prosadilo, získalo cenu Opera Historica, kterou udělili Správa Pražského hradu a hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek.

Obnovený památník je řazen mezi klenoty funkcionalistické architektury. „Jeho mimořádnost spočívá v tom, že do něj architekt Gahura vtělil přímo vlastnosti Tomáše Bati – velkorysost, jasnost, vzlet, optimismus, prostotu, pravdivost a poctivost – a vyjádřil je stavbou samotnou, proto ocenění patří i architektu Gahurovi,“ uvedl při přebírání ceny v severočeském zámku Lemberk Petr Všetečka.

„Obnova památníku byla několikaletým procesem, při kterém spojilo své síly mnoho lidí a institucí. Děkuji Petru Všetečkovi za skvělou práci, děkuji všem dárcům, ať již lidem či firmám, za to že projekt finančně podpořili. Myslím, že se nám společně povedla dobrá věc, kterou jsme Tomáši Baťovi splatili určitý dluh,“ vzkázal náměstek primátora Miroslav Adámek, který se obnovou památníku dlouhodobě zabýval.

Obě ceny pro památník jsou velmi prestižní. Opera Historica byla navíc udělena v kategorii Péče o památky obcí měst a krajů, do které byly zařazeny všechny počiny z této oblasti zrealizované v České republice za posledních 30 let.

„Cen pro památník si velice vážíme, protože jsou velkou odměnou za vynaložené úsilí, které město uchování kulturního dědictví věnuje. Zároveň nás těší, že ceny vyzdvihují naše město coby pozitivní příklad v oblasti památkové péče,“ uvedl primátor Jiří Korec.

Kompletní stavební obnova kulturní památky Památníku Tomáše Bati byla dovršena v roce 2018. Během procesu obnovy došlo k odstranění přístaveb i vestaveb, jimiž byl objekt doplněn v době, kdy v něm sídlil Dům umění, dále bylo obnoveno původní schodiště a provedeny restaurátorské i stavební obnovy dochovaných původních konstrukcí a povrchů. V interiéru se opět uplatňuje nálezy potvrzená původní barevnost – červené podlahy, bílé stropy a modré svislé konstrukce. Chybějící fasádní skla byla vyrobena a doplněna podle původních tabulí. Vzniklo také nové technické zázemí, do budovy se vrátila replika letounu Junkers F13, v němž Tomáš Baťa 12. července 1932 tragicky zahynul.

V rámci obnovy Památníku Tomáše Bati se této jedinečné stavbě podařilo navrátit nejen původní architektonický vzhled, ale i záměr využití, který připomíná výraznou osobnost Tomáše Bati.

Celkové náklady na obnovu památníku přesáhly částku 50 milionů korun. Hned 32 milionů korun město získalo ve formě dotace z Ministerstva kultury. Přispěly také firmy a veřejnost, prostřednictvím sbírky nazvané Zlíňané sobě zaslali asi 600 tisíc korun.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x