Radnice ve Zlíně opět zrůžoví

ZLÍN – Budova radnice ve Zlíně se po páté zahalí do růžové barvy. Nasvícením do růžova se město připojí k celosvětové kampani podporující boj proti rakovině prsu. Radnice bude nasvícena od 15. října po dobu tří dnů, informoval její mluvčí Tomáš Melzer server Zlin.cz.

„V říjnu si připomínáme téma rakoviny prsu, spojené s apelem na prevenci, ale také s problematikou kvality života žen, které onemocněly. Symbolem kampaně, která se ve světě koná vždy v říjnu, je růžová stužka či prostě růžová barva,“ vysvětlila koordinátorka Mamma HELP centra ve Zlíně Kateřina Vondráčková, které nemocným ženám pomáhá už třináctým rokem.

Mamma HELP je nevládní nezisková organizace, která sdružuje ženy s diagnózou rakovina prsu, jejich blízké, lékaře, sestry a také sympatizanty. Jejím posláním je kvalifikovaně prospět radou či skutkem každému, kdo o pomoc v souvislosti s nádorovým onemocněním prsu požádá. Všechny služby pomoci poskytuje zcela zdarma.

Jako každoročně zrůžoví i významné budovy a místa po celém světě. Růžovou barvou se ke kampani připojí například Buckinghamský palác, Bílý dům, Opera v Sydney, Eiffelova věž, socha Ježíše v Rio de Janeiro nebo Niagarské vodopády. Zajímavostí je, že v České republice byla jako první nasvícená do růžova právě zlínská radnice. Letos by měla být nasvícena Petřínská věž, zámek Hluboká, Černá věž v Českých Budějovicích či fontána v Brně. Lidé se setkají s růžovou barvou a stužkou na nejrůznějších místech po republice. Zapojí se restaurace, cukrárny, divadla i plavecké bazény. Zrůžoví třeba krabičky s kosmetikou a bižuterií a osvětový letáček s mašličkou bude k dispozici v nejrůznějších obchodech.

Říjen je na celém světě měsícem boje proti rakovině prsu a podpory nemocných žen. Proto se také ve světě používá pro říjen název „pinktober“. Tato myšlenka – Breast Cancer Awareness Month – vznikla v roce 1985 v USA s cílem podpořit prevenci, ale také ukázat, jak se s nemocí potýkají ženy, které potkala. Tento měsíc se po celém světě konají osvětové přednášky a mnohé budovy, akce a předměty se halí do růžové barvy.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x