Otrokovice se připojily k pietě za Karla Gotta

OTROKOVICE - Vláda České republiky vyhlásila na den 12. října den státního smutku v souvislosti s konáním pohřbu Karla Gotta, který zemřel 1. října 2019. Otrokovická radnice se ke státnímu smutku připojí vyvěšením státní vlajky na půl žerdi, sdělila serveru Zlin.cz mluvčí tamní radnice Romana Stehlíková.

„Na budovu radnice jsme vyvěsili v pátek 11. října vlajku České republiky na půl žerdi. Vlajka zde bude umístěna během celého víkendu. Karel Gott byl výjimečná osobnost vnímaná všemi generacemi nejen u nás, ale i v zahraničí. I v Otrokovicích uctíme jeho památku dnem státního smutku,“ uvedl Petr Ťopek místostarosta Otrokovic.

Černý prapor jako upomínka na zesnulého umělce vlaje taky v Rožnově.

Mnohonásobný zlatý slavík Karel Gott, který od roku 1965 do roku 2019 stále zpíval, se nesmazatelně vryl pod kůži všem, kdo žili v době normalizace v Československu. Když se rozhodl v sedmdesátých letech vrátit z krátké emigrace v Německu, rozhodl se současně komunistický režim svým zpěvem podpořit. Vysloužil si tím mimo jiné i titul Národní umělec a cestu v kariéře měl od té chvíle zcela bez překážek.

Podle uměleckých kritiků byl Gott opravdový profesionál. Skvělý hlas, technika, ochota se učit, ale také pracovitost, vytrvalost, spolehlivost – to jsou vlastnosti, na kterých se shodla většina těch, kdo s Gottem spolupracovali. Muž s jedinečným tenorem si prý nikdy nenaříkal, zpíval vždy perfektně a s naděšením, a to bez ohledu na kvalitu i obsah písně. Dával lidem v socialistickém Československu zapomenout na to, že jiní jejich spoluobčané právě sedí bezdůvodně ve vězení, jsou deptáni státní bezpečností nebo nemohou dělat to, co vystudovali ani veřejně vystupovat. Jedním z těch lidí byla i herečka a chartistka Vlasta Chramostová, která zemřela letos 6. října.

 

 

 

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x