Galerie na zámku otevírá výstavu malíře Patrika Hábla

ZLÍN - V Galerii Václava Chada na zámku ve Zlíně se od čtvrtka 10. října 2019 představuje se svým dílem zlínský rodák, malíř Patrik Hábl. Pod názvem S/M/L/XL se skrývá výstava obrazů a velkoformátových maleb, z nichž některé jsou zcela nové a k vidění zde budou poprvé. Příležitostí k setkání s autorem bude komentovaná prohlídka výstavy v sobotu 12. října v 16 hodin, která je součástí programu Zlín Design Marketu, informovala server Zlin.cz mluvčí Zlínského zámku Kateřina Martykánová.

Až do 6. prosince bude Galerie Václava Chada ve Zlíně hostit výstavu obrazů a maleb nejrůznějších formátů. V expozici S/M/L/XL se odráží zaujetí Patrika Hábla otázkou, zda obrazy potřebují mít své měřítko, poměr i správnou velikost. Návštěvníci se pak mohou u konkrétního díla zamyslet, zda existuje přímý vliv měřítka, obsahu a formy na diváka. Na výstavě se totiž objevuje nejmenší obraz Poutnice, který vznikl před 20 lety. A ten samý motiv je pak zasazen i do většího měřítka.

„Dlouhodobě Patrika Hábla zajímá spojení obrazu a prostoru. To, co divák prožívá okem a ve své hlavě před obrazem. Člověkem prostupuje obraz vytvořený v prostoru, prostor je rekonstruován obrazem a obraz je rekonstruován malbou,“ uvedla kurátorka výstavy Miroslava Ptáčková.

Patrik Hábl je známý také svými realizacemi v architektuře, které zasazuje do veřejného nebo do sakrálního prostoru. I pro zlínskou výstavu si připravil neobvyklou instalaci. Před vstupem do zámku upoutá pozornost návštěvníků 21metrové plátno napnuté na sloupořadí. Velkoformátová malba zpracovaná experimentálními technikami a postupy využívá jako podklad netradiční materiál, který se obvykle používá k tvorbě reklamních bannerů.

Jedinečnou příležitost setkat se s autorem, vyslechnout si jeho interpretaci díla a pokládat mu dotazy nabízí komentovaná prohlídka výstavy vedená přímo Patrikem Háblem. Konat se bude v rámci programu Zlín Design Marketu v sobotu 12. října v 16:00 hodin.

Expozice je umístěna v Galerii Václava Chada v prvním poschodí zlínského zámku. Přístupná je do 6. prosince 2019 vždy od úterý do pátku od 10:00 do 17:00 hodin, o víkendech pouze po individuální dohodě. Vstupné je 50 Kč. Během Zlín Design Marketu bude otevírací doba prodloužena – v sobotu 12. října bude otevřeno od 10:00 do 20:00 hodin, v neděli 13. října od 10:00 do 16:00 hodin.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x