Konference přiblížila problematiku ADHD

ZLÍN – Konferenci na téma ADHD uspořádala ve Zlíně od 7. do 11. října Unie Kompas. O podrobnostech informovala server Zlin.cz Helena Mráčková ze zlínského hejtmanství.

Jak se zachovat, pokud mají rodiče dojem, že se jejich dítě chová jako „mimozemšťan“? Co když je dlouhodobě nesoustředěné, vzdorovité nebo jinak zlobivé? Spočívá problém ve výchově, v rodinném zázemí nebo v poruše osobnosti? Nejen na tyto otázky hledali odpověď účastníci prvního ročníku „Hyperaktivního festivalu“, který ve Zlíně ve dnech 7. až 11. října pořádá Unie Kompas s názvem Žijeme s ADHD. Záštitu nad akcí převzala krajská radní Michaela Blahová, zodpovědná za sociální záležitosti, rodinnou politiku a neziskový sektor.

„Vítám iniciativu Unie Kompas, která uspořádala tuto tematicky aktuální konferenci. Vidím úskalí v tom, že se rodinám nedaří zavčasu využít sítě poradenských služeb, které mohou rodičům zvýšit rodičovské kompetence a usnadní jim nalézt přístup k řešení svízelných rodinných situací. Je zapotřebí rozšiřovat povědomí o nabídce služeb, které ve Zlínském kraji existují a mohou pomoci porozumět chování dětí s ADHD a předcházet negativním projevům,“ řekla radní Michaela Blahová.

Konference, která se konala v prostorách 14I15 Baťova institutu, byla určena jak pro odbornou veřejnost, tak také pro rodiče a zájemce z řad laické veřejnosti. K tématu se vyjádřili sociální pracovníci, psychologové, terapeuti i lékaři včetně erudovaného dětského psychiatra Vítězslava Kouřila.

O tom, že ADHD není nemoc, ale osobnostní charakteristika, která nemusí bránit zdárnému vývoji člověka v úspěšnou osobnost, přednášel psychoterapeut Jan Uhlíř, který v současné době působí v Pedagogicko-psychologické poradně v Praze a sám prodělal, jak řekl, krušné dětství s ADHD. „Pokud se s dítětem, které jeví známky charakteristiky ADHD, nezačne zavčasu pracovat, je frustrované jak dítě, tak i rodiče a učitelé. Když pak problémy dlouho trvají a neřeší se, dochází k narušení sebevědomí dítěte a k nárůstu jeho negativismu a opozičního vzdoru, případně i agrese,“ řekl psychoterapeut Jan Uhlíř.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x