Výročí Stromu života připomíná v Kroměříži olivovník

KROMĚŘÍŽ – Kroměřížskou zahradu domova se zvláštním režimem Strom života v Purkyňově ulici krášlí nový strom – olivovník. Server Zlin.cz o tom informoval mluvčí tamní radnice Jan Vondrášek.

„Město robustní olivovní poskytlo k desetiletému výročí působení tohoto zařízení v rámci Sociálních služeb města Kroměříže,“ uvedl místostarosta Vít Peštuka, který dnes strom spolu se starostou Jaroslavem Němcem symbolicky předal vedoucímu domova Jaroslavu Forýtkovi.

Strom života pečuje o klienty s Alzheimerovou chorobou a jinými typy demencí. Podle Forýtka je kapacita domova čítající 54 míst plně obsazena. Olivovník je považován za symbol moudrosti, smíření a právě života. Strom má zhruba 80 let. „Je tedy ve věku blízkém celé řadě obyvatel domova. U olivovníku mohou trávit čas společně i se svými rodinnými příslušníky,“ dodal Peštuka.

Olivovník může klientům podle něj také připomínat jejich dovolené ve Středomoří, se kterým jsou neodmyslitelně spjaty. Je to robustní a nenáročný stálezelený strom, který roste i v půdě chudé na živiny. Vyhovuje mu také pěstování v květináčích.

Současná koalice na kroměřížské radnici se věnuje problematice jak městské zeleně, tak i zeleně v extravilánu. „Připravujeme celou řadu opatření pro zpříjemnění pobytu ve městě i v jeho přilehlém okolí. Chceme tím reagovat na změnu klimatu, podpořit zadržování vody v krajině a zabránit erozi půdy,“ uzavřel Peštuka.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x