Ve Zlíně se bude demonstrovat proti situaci v Turecku

ZLÍN - Vyjádřit protest proti vraždění kurdských civilistů v Turecku mohou i lidé ve Zlíně. Demonstrace se koná ve středu 16. října od 18 hodin u sochy Masaryka před Kongresovým centrem, informoval server Zlin.cz jeden z organizátorů akce Ziggy Horvát.

„Na masakr, který rozpoutal prezident Erdogan v Turecku, nemůže žádný svobodně uvažující Evropan nereagovat. Není přece možné, aby si členský stát NATO řešil tímto způsobem své etnické problémy,“ řekl svolavatel demonstrace, hudebník a aktivista Ziggy Horvát. Zděšení, které vyvolaly fotky a videa zavražděné a znásilněné političky Hevrin Chalafové nedlouho poté, co prezident USA oznámil, že Amerika stahuje vojenské jednotky z problematické oblasti a opouští svého dosavadního spojence, otřásly mnoha lidmi v Česku a demonstrace, které žádají reakci Evropy na situaci jako na zločin proti lidskosti, se budou konat i na jiných místech České republiky.

Na shromáždění ve Zlíně má ve středu večer vystoupit mimo jiné i turecký aktivista, lékař, překladatel a spisovatel Yekta Uzunoglu, žijící v České republice, který už od sedmdesátých let bojuje za právo na sebeurčení Kurdů. O situaci v Sýrii a Turecku se dlouhodobě zajímá a spolupracuje například s bývalým europoslancem a novinářem Jaromírem Štětinou. Společně v Sýrii například urazili 500 kilometrů podminovaným územím.

Kromě něho promluví u sochy Masaryka také předseda zlínských Pirátů Marek Houser, který by měl informovat mimo jiné i o současných vztazích mezi Prahou a Pekingem. „Tématem veřejného setkání budou lidská práva. Na ně nesmíme rezignovat, ať už jde o Turecko, Sýrii, Rusko nebo Čínu,“ řekl Horvát. Masakry kurdských civilistů včetně dětí nepatří podle jeho slov do jednadvacátého století a lidé, kteří si váží demokracie, by je měli jednoznačně odsoudit.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x