Jubilejní 60. ročník Zlín Film Festivalu chystá návrat do budoucnosti

ZLÍN - Začátkem října otevřeli organizátoři zlínského festivalu registrace filmů pro nadcházející 60. ročník, který se uskuteční od 29. května do 6. června 2020. Jeho jubilejní ročník se ponese v duchu tématu 2020: Návrat do budoucnosti, serveru Zlin.cz to uvedla mluvčí festivalu Kateřina Martykánová.

Do zahájení dalšího ročníku největšího a nejstaršího filmového festivalu svého druhu na světě zbývá ještě víc než sedm měsíců. V plném proudu jsou však již nyní přípravy oslav jeho 60. výročí a jasno už mají organizátoři také ohledně nosného tématu.

Motto jubilejního 60. ročníku Zlín Film Festivalu záměrně evokuje názvy dvou slavných, přímo ikonických science fiction filmů. Jsou jimi 2001: Vesmírná odysea a Návrat do budoucnosti. „Nejde však jen o prvoplánový odkaz ke slavným filmům a žánru sci-fi. Hlavním důvodem užití motta je především hravá symbolika nevšedního slovního spojení propojujícího minulost s ději budoucími – neznámými. Návrat představuje úctyhodnou historii festivalu a budoucnost je příslibem naplňování vize jeho moderní podoby rozvíjené prostřednictvím vědy, techniky a vzdělávání,“ uvedl prezident festivalu Čestmír Vančura a dodal, že téma tak naváže na úspěšný apel Objevuj & poznávej z roku 2019, který byl zaměřený především na přírodu a cestovatelství.

Struktura filmového programu prošla již v loňském roce mírnou proměnou, jejímž cílem bylo zpřehlednění a zviditelnění základních programových bloků. Mimo již tradiční Soutěže a sekci nazvanou Festival Classics se dramaturgie zaměří na snímky ve speciální ročníkové edici s názvem 2020: Návrat do budoucnosti. „Tato sekce si klade za cíl rozšíření obzorů malých a mladých návštěvníků v oblasti vědy a techniky. Filmy v ní budou dramaturgicky rozděleny do tří skupin: dokumentární filmy o vědě a technice, hrané sci-fi filmy pro děti a mládež a sekce věnovaná speciálním efektům ve filmu,“ vysvětlila umělecká ředitelka Markéta Pášmová.

Nově festival vyhlásí Filmovou cenu Technologické agentury ČR Za popularizaci vědy mezi mládeží. Populárně vědecký film má totiž úzkou vazbu na zlínskou tvorbu, která byla zaměřena mimo jiné na populárně-vědecké a naučné filmy. Vyhlášení ceny má tedy za cíl nejenom popularizovat nové vědecké poznatky mezi mladou generací, ale také uctít a připomenout památku těch, kteří s populárně-vědeckým filmem určeným mladým lidem ve Zlíně začínali.

I v letošním roce plánuje programové oddělení festivalu využít zájmu diváků o kvalitní filmovou tvorbu. „Jsme rádi, že si nové programové sekce už loni našly své diváky a že nosným tématem pro naše návštěvníky byl film. Proto i během jubilejního 60. ročníku chceme dát větší prostor reprízám a umožnit divákům zhlédnout co nejvíce filmů,“ dodala umělecká ředitelka Markéta Pášmová.

Filmový festival se v roce 2020 uskuteční v termínu od 29. května do 6. června ve Zlíně a dalších městech ČR. Své snímky mohou tvůrci přihlašovat od začátku října až do 1. března 2020 na www.zlinfest.cz. V roce 2019 se přihlásilo na 3 600 filmů, z nichž bylo vybráno a během festivalu promítáno 280 filmů.

Zlín Film Festival je nejstarší, největší a nejvýznamnější filmovou přehlídkou svého druhu na světě. Jedná se o mezinárodní událost s vynikajícím renomé. Festivalové projekce se uskutečňují nejen ve Zlíně, ale také v řadě dalších měst České republiky. Každoročně festival uvádí téměř 300 snímků z více než 50 zemí světa. Od roku 2010 přesahuje návštěvnost festivalu 100 000 dětí i dospělých.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x