Stromy zničené kůrovcem nahradí kolem frekventovaného tahu I/35 javory a duby

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Místní dřeviny, především pak javor a dub, obstarají obnovu zeleně v rožnovské ulici Meziříčská v tzv. zeleném pásu mezi bytovými domy a mezinárodní silnicí I/35. Vedení města se na tom dohodlo na nedávném setkání s občany, které se uskutečnilo přímo na dotčeném místě, serveru Zlin.cz to řekl mluvčí města Marek Havran.

V posledních měsících je chřadnutí stromů a dřevin, především kůrovcem napadených smrků, na zeleném pásu v ulici Meziříčská v Rožnově čím dál viditelnější. Sucho a kůrovec ničí stávající smrky a je potřeba s tím něco udělat. „Většina lidí, kteří v místě bydlí, chřadnutí samozřejmě vnímá a je jasné, že zelený pás se musí obnovit. Vzhledem k tomu, jak viditelně v této lokalitě postupuje napadání a vysychání dřevin, se přikláníme k variantě výměny všech jehličnatých stromů, a to dle návrhu Gabriely Peškové, který je k nahlédnutí na webu města. Podle tohoto návrhu mají novou výsadbu zajistit především duby a javory, tedy tzv. místní dřeviny, které dobře snášejí suchá léta nebo případné zasolení v zimě a také mají hlubší kořenový systém, což je provozně bezpečnější,“ vysvětlila místostarostka Rožnova Kristýna Kosová.

Podrobněji se přímo na místě diskutovala velikost výsadeb, „U větších a silnějších stromů s širokým kmenem je horší tzv. ujímavost, strom je na začátku delší dobu v útlumu. Proto by zřejmě měly být zvoleny stromy podobné velikosti, jaké jsme dosazovali na jiných místech kolem silnice I/35 nebo v městském parku – tj. stromy s korunou zhruba ve dvou metrech od země a s obvodem kmene kolem 14 – 18 centimetrů,“ dodala místostarostka Kosová s tím, že pokud se někdo chce vyjádřit k návrhu na výsadbu dřevin ve zmiňované lokalitě, může do konce listopadu poslat e-mail na Odbor správy majetku MěÚ Rožnov.

Obnova zeleného pásu v ulici Meziříčská je navržena do rozpočtu města Rožnov pro rok 2020.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x