Ministr Zaorálek ocenil vsetínského sklářského mistra Ciglera

VSETÍN - Na Nové scéně Národního divadla v Praze byli vyhlášeni laureáti Státní ceny za literaturu a překladatelské dílo a Ceny ministerstva kultury za přínos v oblasti divadla, hudby, výtvarného umění a architektury a za přínos v oblasti kinematografie a audiovize. Mezi oceněnými byl i vsetínský rodák, světově uznávaný mistr sklářského umění, výtvarník, designer, pedagog a čestný občan města Vsetína Václav Cigler, serveru Zlin.cz to uvedla mluvčí vsetínské radnice Jana Raszková.

Letos devadesátiletý Václav Cigler si z rukou ministra kultury Lubomíra Zaorálka odnesl cenu za přínos v oblasti výtvarného umění. Stal se jejím celkově osmnáctým laureátem od roku 2003, kdy byla poprvé udělena. „Velice si vážím toho, že rodákem našeho města je takto uznávaná osobnost. Ocenění ministra kultury za celoživotní práci si dozajista zaslouží,“ konstatoval starosta Vsetína Jiří Růžička, který letos požádal prezidenta Miloše Zemana o vyznamenání Václava Ciglera Medailí za zásluhy.

Václav Cigler se narodil 21. dubna 1929. Po gymnáziu studoval na sklářské průmyslovce v Novém Boru a Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze u Josefa Kaplického. V letech 1965 – 1979 byl vedoucím ateliéru Sklo na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě a podstatným způsobem ovlivnil vývoj českého a slovenského skla. Na jeho šperky z bílého nebo zlaceného kovu a skla i barevnou plastiku navazuje současná generace šperkařů v zahraničí.

Jeho tvorbu, která je zaměřena na plastické objekty z broušeného optického skla, návrhy a realizace osvětlovadel a šperků, kresby, prostorové projekty a kompozice pro architekturu, reprezentuje pět principů: prostor, voda, světlo, člověk, sklo. Prostor a sklo se stávají prostředky komunikace, voda a světlo symbolizují základní prvky života a celé dílo prostupuje bytostná jednota člověka a prostoru. Vytvořil 21 realizací ve veřejném prostoru. Své práce představil na 44 samostatných a více než 150 kolektivních výstavách v České republice i v zahraničí. Jeho umělecká díla jsou zastoupena v řadě významných soukromých i veřejných sbírek v České republice a v zahraničí − Praha, Brno, Olomouc, Louny, Litoměřice, Bratislava, Rotterdam, Corning, London, Berlín, Düsseldorf, Karlsruhe, Coburg, Curych, Amsterdam, Frankfurt a. M., Leyden, Paříž, Montreal, Sapporo, Tel Aviv aj. „Dělám sklo, které nechce být uměním, ale prostředkem dívání a pozorování,“ říká sám Václav Cigler.

Václav Cigler věnoval svému rodnému městu návrh plastiky na Cenu města Vsetína, cenu pro čestné občanství a také prostorovou plastiku Pocta Bohumilu Peroutkovi, který se na protest proti režimu upálil v atriu vsetínského zámku.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x