Valašské Klobouky chtějí zvýši bezpečnost u nového přechodu pro chodce

VALAŠSKÉ KLOBOUKY – Ve Valašských Kloboukách vznikl přechod pro chodce u prodejny Lidl, z reakcí řidičů a chodců ho ale město považuje za zvýšené bezpečnostní riziko. Obrátilo se proto na Ředitelství silnic a dálnic ČR a na Krajský úřad Zlínského kraje s žádostí o posílení dopravního značení, řekla serveru Zlin.cz mluvčí radnice Lenka Zvonková.

Přechod vybudovala společnost Lidl. „Vzhledem k situování přechodu v méně přehledném úseku je zde umístěno vodorovné i svislé dopravní značení. I přesto však z reakcí řidičů i chodců vyplývá, že při frekventovanosti hlavní komunikace jde o lokalitu se zvýšeným bezpečnostním rizikem,“ uvedla Zvonková.

Město proto jedná o zvýšení bezpečnosti. „Podněty od veřejnosti ohledně nebezpečného přechodu pro chodce na ulici Československé armády přijímáme na městském úřadě téměř denně. Obrátila jsem se proto na Ředitelství silnic a dálnic a rovněž na Krajský úřad Zlínského kraje s žádostí o přehodnocení dopravního značení a jeho posílení například formou barevného nástřiku silnice,“ řekla starostka Eliška Olšáková.

Město by mohlo uspět. „Z vyjádření odboru dopravy a silničního hospodářství krajského úřadu vyplynulo, že zdrsňující nástřik v bezprostřední blízkosti přechodu je skutečně možný. Nyní tedy jednám se zástupcem společnosti Lidl, aby na straně investora došlo k přípravě potřebné dokumentace, zajištění povolení a realizaci tohoto bezpečnostního opatření,“ informovala Olšáková.

Úprava silnice I/57 v místě přechodu pro chodce se uskutečnila v souladu se stavebním povolením a ověřenou projektovou dokumentací. Dopravní značení z hlediska plynulosti a bezpečnosti provozu na pozemních komunikacích podle Zvonkové odsouhlasila Policie ČR. „Při závěrečné kontrolní prohlídce stavby bylo navíc na základě požadavku zástupce Krajského ředitelství Policie ČR doplněno značení o výstražnou dopravní značku ‚Pozor, přechod pro chodce‘. Snížení rychlosti na 30 kilometrů za hodinu je však pouze dočasné,“ uvedla Zvonková.

Kromě zlepšení situace na přechodu se na ulici Československé armády řeší také parkování. Společnost Lidl umožňuje u svých prodejen na parkovištích opatřených závorou stání vozidel po dobu 1,5 hodiny, každou další hodinu zpoplatňuje částkou 100 korun. „Jelikož je doprava v centru Valašských Klobouk často přetížená a parkování bývá problémem, jednám s vedením firmy Lidl o možnosti prodloužit bezplatnou dobu parkování na 2 hodiny. Zabránilo by se tak přejíždění aut a lidé by měli možnost zařídit si své neodkladné záležitosti i na Masarykově náměstí bez zbytečných dopravních komplikací. Rozhodnutí Lidlu však zatím neznáme,“ uzavřela Olšáková.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x