Houbařský finiš. Milanův plný koš krásných bedel. Záviděla i Jessy

LUKOVEČEK - Mnozí houbaři už pověsili košíky na hřebík. Ještě, že to neudělal Milan Novák ze Zlína. Z půlhodinové vycházky v Lukovečku přinesl nádherné bedlové úlovky.

„Napřed jen malé sušší bedličky, pak ale při kraji lesa opravdu parádní kousky s rozměrnými klobouky,“ ukazoval kamarádům ve Zlíně. A co bylo zajímavé, veliké bedly se zalíbily i fence Jessy. Ta s nimi ochotně zapózovala.

Na některých místech už opravdu jen pár seschlých červených muchomůrek, jinde pořád ještě žně.

„Uspěl jsem hlavně u manželky, vedeme ovšem malý rodinný spor, jak krásné, zdravé houby připravit. Ona je vynikajicí kuchařka, přiklání se k řízkům v trojobalu, já je mám moc rád na másle a na kmíně, myslím, že to nebude problém a připravíme laskominy na oba způsoby,“ dívá se se zalíbením houbař na plný koš.

Spoustu bedel ještě stačil rozdat.

„Těším se na přípravu, v tak pozdní době je to, myslím docela rarita,“ konstatovala za obdarované Marie Juřenová, majitelka zmíněné fenky.

„Já příjemně překvapím manželku, mimochodem právě bedly jsou jedinými houbami, které má ráda,“ dodal další z těch, kteří se mohou těšit na chutnou večeři, Josef Zicha.

Odborníci, třeba šéfka amatérských mykologů ze Salaše na Uherskohradišťsku Alena Filípková, anebo další znalec Vojtěch Johaník tvrdí, že utrum ještě houbaři nemají.

„Pořád platí, že se ojediněle dají najít i pravé hřiby, bedly pak doplňují typicky podzimní druhy, například čirůvky a u pařezů stále ještě ve vybraných lokalitách nalézáme trsy václavek, hojně využívané na vynikající guláše.“

Fotogalerie

run_function(‚hash‘,’fotogalerie-zlin-cz-list‘,’164408′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚2485‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚164408‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’fotogalerie-zlin-cz-list‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

 

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x