Pět lidí se přestěhovalo z chráněného bydlení do domku v Otrokovicích

OTROKOVICE – V Otrokovicích se přestěhovalo pět lidí s mentálním postižením z chráněného bydlení Naděje Otrokovice do nových prostor ve zrekonstruovaném rodinném domě v centru města. Další klient se k nim přidá v listopadu, řekla serveru Zlin.cz mluvčí otrokovické radnice Romana Stehlíková.

V novém domku budou žít klienti ve vou domácnostech o velikosti 3+1. „K dispozici budou mít také společné prostory a v letních měsících budou moct trávit volný čas na zahradě. Klienti se na nové bydlení moc těší. Na změnu se s podporou pracovníků důkladně připravovali,“ uvedla Stehlíková.

Všichni klienti budou mít vlastní pokoj, který si mohou zařídit podle svého. Pro většinu z nich to podle Stehlíkové bude znamenat zcela novou zkušenost. „Každý klient má o svém pokoji svou představu. Někdo se těší, že bude mít vlastní televizi nebo počítač a jedna klientka se například těší na to, že si pokoj sladí do oblíbené barvy a vyzdobí jej fotkami a obrázky, “ řekla sociální pracovnice Markéta Horková.

Zároveň budou klienti využívat společné prostory, kde se budou setkávat, povídat si nebo hrát společenské hry. „Naše dlouholeté zkušenosti s poskytováním služby chráněného bydlení ukazují, že právě potřeba soukromí a zároveň možnost potkávat se s ostatními je pro lidi s mentálním postižením velmi důležitá pro jejich osobní rozvoj. Tímto směrem už se ubíráme od roku 2017, kdy jsme službu chráněného bydlení začali poskytovat v prvním rodinném domě, “ řekl Pavel Polák, ředitel otrokovické pobočky Naděje.

Otrokovická Naděje poskytuje chráněné bydlení pro lidi s mentálním a kombinovaným postižením už od roku 2006. „Celková kapacita služby je 24 klientů. Služba je poskytována ve dvou bytech na ulici Školní a ve třech rodinných domech v Otrokovicích,“ dodala Stehlíková.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x