Do Otrokovic se po několika desetiletích vrátila busta T. G. Masaryka

OTROKOVICE - Před Základní školou T. G. Masaryka v Otrokovicích byla slavnostně odhalena busta tohoto významného státníka. Stalo se tak symbolicky při příležitosti oslav, kdy si lidé připomínají státní svátek Den vzniku samostatného československého státu.

Slavnostní akt byl zahájen oblíbenou Masarykovou písní Ach synku, synku. Interpretace se ujali žáci základní školy a následně přiblížili divákům historii sochy v Otrokovicích. Socha T. G. Masaryka byla v Otrokovicích historicky umístěna před Základní školou Komenského. Kde se socha nachází, a zda vůbec existuje, ale není známo. S největší pravděpodobností byla zničena. Nyní se po desítkách let vrátila Masarykova podobizna před základní školu, jež nese jeho jméno.

Ředitelka školy Marta Zakopalová před odhalením busty uvedla: „Je pro nás ctí, že můžeme pracovat a učit se ve škole, která nese jméno našeho prvního prezidenta. Jeho život a práce byly vždy spojeny s odpovědností, osobní statečností, vlastenectvím a důrazem na vzdělání.“

Zřizovatelem základní školy je město Otrokovice, které bustu financovalo. Otrokovickou radnici vyšla na bezmála 200 tisíc korun. Jedním z pozvaných hostů byl také zástupce místní radnice místostarosta Ondřej Wilczynski, který přiblížil Masarykovu osobnost a vyzval z obecenstva bývalého starostu Jaroslava Budka, který stál při zrodu myšlenky. Na nevyřčenou otázku „Proč se vrací Masarykova socha do Otrokovic?“ vysvětlil, že podnět přišel před lety ze strany občanů na pravidelném setkání zástupců města s veřejností.

Na slavnosti nechyběla ani autorka, výtvarnice Eva Vavrečková. Její tvorbu lze ocenit již z dřívější doby, kdy vytvořila bustu Věry Kramářové, která je umístěna před Gymnáziem Otrokovice. Eva Vavrečková poděkovala za příležitost vytvořit toto dílo a zároveň poděkovala všem lidem, kteří ji při tvorbě podporovali.

Po slavnostním odhalení busty žáci základní školy citovali úryvky z knihy TGM v Lánech. Pro důstojné ukončení události zazněla hymna České republiky. V závěru odpoledne se pak účastníci přesunuli na nám. 3. května k pomníku, kde položili věnce a kytice a minutou ticha uctili památku obětí 1. světové války.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x