Ve Zlíně má vzniknout chytrý navigační parkovací systém

ZLÍN - Zlínští zastupitelé schválili finanční prostředky na vybudování chytrého navigačního systému parkování. Cílem je předat řidičům za pomoci digitálních plnobarevných tabulí informace týkající se možností parkování vozidel na parkovištích, a to včetně přehledu jejich obsazenosti, serveru Zlin.cz to sdělil mluvčí magistrátu Tomáš Melzer.

Navigační tabule budou směřovat řidiče na parkoviště Technických služeb Zlín. Systém může být rozšířen o napojení na další parkoviště, a to včetně parkovišť soukromých. Mimo navigačního parkovacího systému mohou digitální tabule v budoucnu sloužit např. k předávání aktuálních mimořádných informací o dopravě ve městě. Celkem bude umístěno 12 LED tabulí, přičemž osm kusů nahradí stávající textové monochromatické tabule, které zobrazují dojezdové časy. Zbývající čtyři LED tabule budou instalovány na nově určená místa v centru města.

Všechny tabule budou napojeny na navigační parkovací systém a budou předávat informace řidičům o možnosti zaparkování (odstavení) vozidla na daných parkovacích plochách a o obsazenosti těchto parkovacích ploch přímo v silničním provozu. Kromě toho budou zobrazovat informace o aktuálních a mimořádných dopravních situacích ve městě.

Dále město plánuje mobilní aplikaci, která by měla informovat o aktuální dopravní situaci ve městě, pohybu vozidel MHD a spojit informace i o volných parkovacích plochách.

„Našim cílem je vybudovat ve městě Zlín další inteligentní prvky dopravy a vše spojit do jednoho řídícího centra. Rozhodli jsme se proto vybudovat i nové dispečinkové pracoviště, které je nezbytné pro fungování a správu těchto dopravních systémů,“ řekl radní pro dopravu Michal Čížek.

Ve Zlíně již existují různé inteligentní dopravní systémy. Například světelná signalizace s dynamickým řízením, preference městské hromadné dopravy, informační systém s dojezdovými časy či silniční meteorologie. Dále se má toto chytré dopravní řešení rozšířit právě o napojení na navigační parkovací systém a digitální plnobarevné tabule.

Veškeré informace budou čitelné, aktuální a řidičům budou předány v dostatečném předstihu, aby byli schopni rozhodnout, na které parkovací ploše vozidla zaparkují. Předpokládané náklady pro stavební část projektu by měly činit přibližně 6,5 milionu korun. Následných cca 20,5 milionu korun město zaplatí za nové navigační tabule, vybavení dispečinku, softwarové vybavení a další náležitosti. Současně by měl parkovací systém zvýšit efektivitu silničního provozu prostřednictvím rozšíření inteligentních dopravních systémů na území statutárního města Zlína.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x